12.02.2017.

Osmaci će biti usmeravani ka zanimanjima za koja postoji potreba na tržištu


Novosadski đaci koji od 1. septembra ove godine budu upisivali srednje škole biće usmeravani ka zanimanjima koja su perspektivna
i za kojima postoji potreba na tržištu rada. Naime, Grad će prvi put sistemski rešavati upis u srednje škole kroz plan upisa, kako za Dnevnik ističe član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić. Po njegovim rečima, svršeni osmaci će time imati priliku da biraju smerove u skladu s unapred definisanim planom.

– Gradska uprava za obrazovanje uložila je značajne napore u proteklom periodu da se pribave sve izjave zainteresovanih poslodavaca, na osnovu kojih je kreiran plan upisa – kaže Vladimir Jelić. – Održan je sastanak s predstavnicima Školske uprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalne privredne komore i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da bi se definisala zajednička platforma čiji je cilj da deca budu usmerena ka sticanju obrazovanja u oblastima u kojima ima najviše potrebe za kadrovima, ali i da bi se na što bolji način saslušale potrebe tržišta. Najvećim preduzećima iz raznih oblasti poslate su precizno definisane ankete, kroz koje smo sagledali njihove potrebe za radnicima, a od NSZ-a smo prikupili podatke o tome koji su profili deficitarni na tržištu rada i tome se maksimalno išlo u susret. To je prvi put da Novi Sad na takav način, sistemski, posvećuje pažnju upisu budućih srednjoškolaca.

Po podacima koji su obrađeni, najviše posla ima u IT industriji, koja je sada već poslovično najatraktivnija đacima i studentima, ali i u oblasti mašinstva, elektrotehnike i drugih proizvodnih grana privrede. Anketirani poslodavci su i iz oblasti trgovine, prehrambene industrije i ugostiteljstva, a, kako ističu u Gradskoj upravi za obrazovanje, reč je o nekim od najvećih kompanija u gradu, ali i brojnim malim i srednjim preduzećima.

– Među pitanjima koja su postavljena kompanijama bilo je i da li bi učenike primali na poslovnu praksu, uz finansiranje eventualnih putnih troškova, toplog obroka i slično. Najveći broj njih se pozitivno izjasnio u vezi s tim troškovima, pa čak i u vezi s finansiranjem stipendija za srednjoškolce, ali i tokom njihovog daljeg školovanja, što je izvanredna povratna informacija koja nas uverava u to da je to pravi način za usmeravanje dece – zaključuje član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Ben Schonewille/freedigitalphotos.net