14.02.2017.

Novosađani mogu na vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte o trošku RFZO


Građani sa overenom zdravstvenom knjižicom mogu da obave vantelesnu oplodnju u četiri, a operaciju katarakte u dve privatne klinike
u Novom Sadu, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uz uput lekara, građani vantelesnu oplodnju mogu da obave u specijalnim ginekološkim bolnicama "Perinatal", "Genesis", "Ferona" i "Gins". Operacija katarakte dostupna je u oftamološkim bolnicama "Eliksir" i "Vidar - Orasis Swiss".

Fond je ove godine sklopio ugovore sa 10 klinika za lečenje neplodnosti, koje se nalaze u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Leskovcu i Zemunu. Najduže liste čekanja su za operacije katarakte, gde intervenciju čeka nekoliko hiljada građana, zbog čega su sklopljeni ugovori sa 12 klinika u Novom Sadu, Beogradu i Zrenjaninu.

Pravo na refundaciju

Zdravstveni osiguranici bi trebalo da dobiju potvrdu za intervencije kod privatnog lekara, ukoliko državna ustanova nije u mogućnosti da obavi prvi pregled u roku od 30 dana. Na taj način bi liste čekanja trebalo da se smanje, a građani da dobiju bržu zdravstvenu negu.

"Nakon što od zdravstvene ustanove dobiju potvrdu, osiguranici imaju mogućnost da o svom trošku zdravstvenu uslugu koja nije pružena u zdravstvenoj ustanovi u koju su upućeni, dobiju u nekoj drugoj ustanovi, odnosno u privatnoj praksi, a da novac refundiraju od svog zdravstvenog osiguranja", navodi se na sajtu RFZO.

Zahtev za refundaciju osiguranik podnosi u matičnoj filijali RFZO i ukoliko u toj ustanovi utvrde da je zahtev osnovan, novac će osiguranika biti vraćen novac.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net