13.02.2017.

Novi Sad uskoro dobija Omladinski kreativni centar - jedinstven na Balkanu


Novi Sad će uskoro dobiti Omladinski kreativni centar
– prostor za prikupljanje novih ideja, unapređenje omladinskog preduzetništva, građanskih omladinskih inicijativa, kao i kulturnih i edukativnih sadržaja. Ono što ga čini jedinstvenim na Balkanu jeste to što volonteri i studenti sami osmišljavaju i grade taj objekat, to kroz radne akcije.

U ulicu Braće Jovandića, broj 7, materijal stiže od donacija i kompanija, a radove uglavnom izvode volonteri i studenti, kojima koordiniše Mladen Popara. Kaže da se stiglo do završnih radova koji nisu komplikovani ali nedostaju ljudstvo i materijali.

"Dosta kompanija nam je izašlo u susret. Tako smo dobili elektromaterijal i keramiku ali nedostaju farba, glet masa i slično, i nadamo se da ćemo to dobiti od donacija", kaže Popara.

Do sada je završena jedna soba, od ukupno 200 kvadrata prostora. Za završne radove poput povezivanja elektroinstalacija moraju da čekaju ovlašćene elektro-službe. Sada je trenutak da se uključe institucije, poručuje za RTV Maja Srdić iz Centra za podršku ženama, koji je podržao stvaranje OKCE-ta.

"Pre svega gradska uprava i pokrajinske institucije koje se bave mladima. Da i novcem podrže ove aktivnosti jer jedan deo profesionalnog rada mora biti plaćen", kaže Srdićeva i dodaje da tek posle toga sledi uspostavljanje stalnih i povremenih programa.

A to je upravo i cilj novosadskog Omladinskog kreativnog centra – okupljanje omladinskih organizacija i mladih u izgradnji njihovih potencijala, poslovnih ideja ili društveno odgovornih projekata, dodaje koorinatorka za programe Omladinskog kreativnog centra Edit Vereš. Ona ukazuje na to da je svega jedan odsto mladih aktivno u društvu.

"Ovim Centrom želimo da povećamo taj broj kroz različite programske aktivnosti. Naš dugoročni plan je da radimo centre po Srbiji ali videćemo kakvi će nam biti kapaciteti", poručuje Vereš.

Sa takvom energijom verujemo da će kapaciteta biti, jer iako Centar zvanično još nije otvoren u njemu se već održavaju različiti programi. Ovog i narednog vikenda u planu je besplatna obuka mladih za pisanje predloga projekata.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo