28.02.2017.

Novi Sad dobija novi podzemni prolaz - između SNP, Hotela "Centar" i Nju Norka?


Plan izgradnje višespratne garaže u Šafarikovoj ulici, ali i podzemnog prolaza na uglu Uspenske i Jevrejske ulice, izložen je na javni uvid u Skupštini grada


Kako se navodi u nacrtu plana koji je sada na uvidu, garaža će imati parking u suterenu, prizemlju i četiri sprata sa kapacitetom od 350 mesta, a uz nju će biti sagrađen i poslovni objekat do četiri sprata naslonjen uz sam Hotel Centar. Ovo je veći kapacitet garaže od onog koji je predviđen u arhitektonskom projektu "Hotela Centar i javne garaže" koji je napravio tim predvođen arhitektom Branislavom Mitrovićem. Ipak, ne mora da znači da će plan biti i ispoštovan, jer Hotel "Centar" do kraja nije izgrađen prema nacrtu.

Dodajmo da Grad za ovu godinu nije planirao izgradnju garaže, nego samo otkup parcela i objekata gde će se ona nalaziti. Ranije je bilo procenjeno da je za gradnju garaže potrebno 312 miliona dinara.

Inače, plan ne obuhvata samo garaže nego i blok zgrada koji se naslanja na Jevrejsku ulicu i tu je planirano rušenje nekoliko postojećih zgrada i izgradnja trospratnica na njihovom mestu.

Zanimljivo je i da su urbanisti kao mogućnost predvideli da se na uglu Uspenske i Jevrejske ulice, odnosno između Srpskog narodnog pozorišta, Hotela "Centar", Nju Norka i nedovršene Poštanske štedionice napravi podzemni prolaz kako bi ubrzao protok saobraćaja na ovoj prometnoj raskrsnici i povećala bezbednost pešaka.

Plan će na javnom uvidu biti do 13. marta.

izvor: 021.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo