Novi Sad dobija Arheološki park - istorija grada od preko 7.000 godina


Novi Sad s bogatim arheološkim i etnološkim nasleđem ima odlične predispozicije za otvaranje arheološkog etno-parka
koji bi svedočio o 7.000 godina dugom kontinuitetu življenja na teritoriji grada.– Naš cilj, plan i želja je da Novi Sad dobije etno-naselje i arheološki park – kaže za Dnevnik direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić. – To je trend u mnogim evropskim gradovima, a pogotovo je važno za Novi Sad stoga što je proglašen za Evropsku prestonicu kulture. Imamo toliko arheološkog materijala koji inače završava u muzejima, međutim, veoma je dobro pokazati na licu mesta arheološko nasleđe i iskopine, zaštiti ih staklom i napraviti prateću infrastrukturu u kulturno-turističke svrhe.

Po njegovom mišljenju, idealno mesto za takav park je arheološko nalazište na Sajlovu. Višegodišnja arheološka istraživanja na tom području i naseobine koje su tamo pronađene upravo su dokaz postojanja života u najranijim periodima na teritoriji grada. Osim toga, napominje Jokić, ono je i potvrda kontinuiteta života u trajanju od 7.000 godina na području Novog Sada i njegove okoline, počev od starijeg i mlađeg kamenog doba, preko bakarnog i bronzanog doba, antičkog perioda, ranog srednjeg veka, srednjeg veka, osmanskog perioda i novog veka te Habsburške monarhije do danas.

– Uzimajući u obzir da je reč o lokalitetu na Bulevaru Evrope, odakle postoji dobra komunikacija s auto-putem, to bi mogla biti nezaobilazna destinacija svih koji dolaze u Novi Sad, bilo u dolasku ili odlasku – napominje Jokić za Dnevnik. – Tu bi trebalo da postoji parking, vodička i čuvarska služba, konzervatorsko-restauratorske radionice radi inetraktivne komunikacije s turistima, amfiteatar, sala za predavanja, suvenirnica... Naša vizija je da to bude kulturno-turističko-ugostiteljski centar, na principu javno-privatnog partnerstva, pri čemu bi Grad omogućio uslove, a investitori koji se pronađu u tome, osmislili sadržaje.

Tamo bi posetioci mogli doživeti stari Novi Sad i odatle nastaviti da upoznaju savremeni. Novi Sad zaista zaslužuje da dobije takav arheološki park kao Evropska prestonica kulture i mora pokazati koliko je autentičan grad koji nije nastao s kraja 17. veka, već je imao naselja na svojoj teritoriji još u vreme praistorije.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo

POPULARNO