03.02.2017.

Nova uredba: Rok važenja tablica se ne ograničava - u upotrebi sve dok su neoštećene?


Umesto produženja važenja registarskih tablica za automobile za još dve godine
kako je prvobitno bilo najavljeno, priprema se uredba po kojoj će one važiti dokle god su neoštećene, saznaju "Novosti".

Naime, posle pisanja ovog lista o obaveznoj zameni registarskih tablica za automobile, podigla se velika prašina u javnosti, vozači su bili ogorčeni, smatrajući da ih čeka još jedan, bespotreban, harač.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije (ZOBS) rok za zamenu tablica je sedam godina, a kako je najveći broj vozila od oko 2.000.000 koliko ih je registrovano u Srbiji, registrovan 2011. godine, jasno je da bi shodno slovu zakona već od 1. januara 2018. vozači morali da izdvoje oko 4.000 dinara za zamenu saobraćajne dozvole, dobijanje nalepnice i zamenu tablica.

Reagovao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je najavio donošenje odluke o produženju roka važnosti tablica za još dve godine.

Međutim, kako "Novosti" nezvanično saznaju, od te ideje se odustalo i posle obimne analize, koja se ticala kvaliteta tablica i njihove vidljivosti, odlučeno je da se rok važenja tablica ne ograničava i da one budu u upotrebi sve dok su neoštećene.

"Bilo je sasvim logično da se donese ta odluka", kaže Damir Okanović direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja za ovaj list.

"Treba da se izmeni pravilnik o registraciji, pa očekujem da če ministar ovu uredbu doneti veoma brzo."

Posle odluke o produženju važenja registarskih tablica za automobile, vozači u Srbiji bi mogli da očekuju i da se uskoro promeni način oporezivanja vozila.

Naime, kako je to najavljivao krajem prošle godine ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi da se napusti stari sistem oporezivanja po kubikaži ("porez na luksuz") i da se naplaćuje porez na osnovu stvarne vrednosti vozila.

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija, khongkitwiriyachan/freedigitalphotos.net