10.02.2017.

Nova namena vojnih objekata: Univerzitetima kasarne i Dom vojske


Formiranje novog kampusa Visarioneum na prostoru nekadašnje kasarne "Dr Arčibald Rajs" u Novom Sadu – uveravaju na Novosadskom univerzitetu – otvara novu razvojnu perspektivu
za Univerzitet i institucije u njegovom sastavu, za nekoliko narednih decenija. A gotovo istom rešenju pribegava i univerzitet u Nišu.

Novosadska kasarna "Arčibald Rajs" ne predstavlja kulturno dobro, ali se zbog svojih arhitektonskih vrednosti od 1991. nalazi na evidenciji Zavoda za saštitu spomenika kulture Novog Sada. U Zavodu pozdravljaju odluku da nova namena tog objekta, koji predstavlja jedan od najvećih i najgrandioznijih u Novom Sadu, bude edukativna.

"Sa stanovišta zaštite, ta odluka je vrlo dobra, zato što je namena objekta adekvatna. Tako da ovu ideju podržavamo", kaže za RTV Aleksandra Zeković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

U niškom rektoratu takođe imaju ideju da se kampus njihovog univerziteta useli u ispražnjenu gradsku kasarnu „Filip Kljajić Fića".

„Ja ne znam šta je država odlučila, i još uvek nemam informacije za koje namene daje tu kasarnu Univerzitetu u Nišu – ako je to tačno, a nadam se da je tačno, ja sam srećan zbog toga i siguran sam da će to biti od velikog značaja za naš univerzitet, koji ima nedovoljno adekvatnog prostora za naše fakultete", kaže za RTV Dragan Antić, Rektor Univerziteta u Nišu.

Uprkos nekoliko održanih sastanaka na ove teme – doduše na gotovo svim nivoima vlasti – konkretni pravni koraci tek bi trebalo da uslede.


Na sastanku ministara odbrane Zorana Đorđevića ,uprave i lokalne samouprave Ane Brnabić i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića dogovoreno je da se kasarne „Filip Kljajić” u Nišu, „Arčibald Rajs” u Novom Sadu i Dom vojske u Kragujevcu stave u funkciju državnih univerziteta u ovim gradovima.

Da podsetimo, u Novom Sadu je, na nedavnom sastanku ministra prosvete sa čelnim ljudima grada, Pokrajine i Univerziteta u Novom Sadu, već dogovoreno ustupanje kasarne “Dr Arčibald Rajs” UNS-u.

- Ustupanje ovog kompleksa UNS-u je dugoročni, strateški interes kako Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, tako i grada Novog Sada, jer bismo time dobili prostor za oblikovanje još jednog, manjeg kampusa koji bi, u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu – Visarionov kolegijum, mogao nositi naziv Visarioneum – rekao je za Dnevnik rektor UNS-a dr Dušan Nikolić. - Kompleks zgrada na tom prostoru koristili bi Akademija umetnosti, departmani Fakulteta tehničkih nauka na kojima se školuju stručnjaci za IT sektor, do završetka nove zgrade Tehnološkog parka u postojećem kampusu, površine 29.000 kvadratnih metara, Centar za strategijske i napredne studije, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta UNS-a i stranih institucija, za realizaciju naprednih, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih istraživanja i studijskih programa. U centralnoj zgradi bila bi uređena reprezentativna sala za potrebe Rektorata u kojoj bi se održavale promocije doktora nauka i počasnih doktora nauka, druge svečanosti, značajnije konferencije, prijemi stranih delegacija, a u jednom od objekata bio bi formiran muzej visokog školstva, nauke i tehnike, sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima kao što su Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Milutin Milanković...

U novom kampusu svoje mesto imao bi i Centar za strategijske i napredne studije, osnovan da bi UNS sa više izvesnosti kreirao budućnost i dugoročno uspešno ostvarivao svoju misiju u oblasti nauke, obrazovanja i inovacija. Po rečima dr Nikolića, procenjeno je da treba planski ići u susret promenama u okruženju i graditi fleksibilniju strukturu koja će omogućiti optimalno korišćenje resursa za napredne multidisciplinarne i interdisciplinarne studije i istraživanja, jer je to od posebnog značaja za razvoj akademske zajednice i društva u celini. Ovaj centar omogućiće i projektno povezivanje vodećih domaćih i stranih naučnika iz različitih oblasti.

- Centralna zgrada nekadašnje kasarne je, zbog arhitektonske vrednosti, pod zaštitom države, pa bi u njoj trebalo urediti svečanu višenamensku salu Rektorata, s portretima znamenitih ličnosti, kao reprezentativni prostor koji bi svedočio o intelektulanom životu sredine u kojoj je Univerzitet nastao i o postepenom stvaranju uslova za razvoj nauke i visokog obrzovanja u protekla tri veka - napominje rektor UNS-a. - Sličnu misiju imao bi i muzej visokog obrazovanja, nauke i tehnike, za čiju stalnu postavku već postoje mnogobrojni eksponati.

izvor: rtv.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo