09.02.2017.

Nova mehanizacija i veći broj zaposlenih - Novosadski ZGOP praviće pruge u Poljskoj, Iranu, Bugarskoj...


Kazahstanska kompanija godišnje obrne 300 miliona evra

Direktor kazahstanske kompanije „Žol Žondeuši” LLP Huram Jahšibajevič Muradov najavio je da će slobodni kapaciteti ZGOP-a, koji je od , posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora, i zvanično u posedu kazahstanske kompanije, učestovati u remontu i rekonstrukciji pruga u Poljskoj i svuda gde „Žol Žondeuši” ima poslove.

– Dobili smo da radimo železnicu u Poljskoj, a pripremamo se i za tender u Bugarskoj. Namera nam je radimo i na prugama u Iranu – kazao je u prvoj izjavi za Dnevnik Huram Jahšibajevič Muradov. – Već sada ćemo pokušati da uposlimo slobodne kapacitete ZGOP-a na remontu i rekonstrukciji pruga, a da se pri tome ne ugroze ugovoreni poslovi sklopljeni pre nego što mu je „Žol Žondeuši” postao vlasnik.

Huram Jahšibajevič Muradov je odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora u Ministarstvu privrede u Beogradu došao u Novi Sad, odakle privređuje jedino srpsko preduzeće za remont, rekonstrukciju i građenje pruga ZGOP.
Direktor ZGOP-a Zoran Stanojević je upravo tu najavu poslova na stranim tržištima označio kao dobar znak da će vlasnička transformacija biti uspešna.

– Dražava je tražila kupca iz iste delatnosti s razgranatim poslovima širom sveta – kazao je Stanojević. – Najava učešća na tenderima čak u Iranu, kao i poslovi u Poljskoj, daju nadu da će ZGOP jačati, dobiti novu mehanizaciju i povećati broj zaposlenih, kojih već sada nemamo za poslove u Srbiji.

Ugovor o prodaji ZGOP-a potpislali su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević i direktor kompanije „Žol Žondeuši” LLP Huram Jahšibajevič Muradov. Kazahstanska kompanija bila je jedini kupac u postupku javnog prikupljanja ponuda koje je Ministarstvo privrede pokrenulo 2. septembra 2016. godine, koje se 26. decembra završilo proglašenjem Kazahstanaca za kupca. Oni su ZGOP pazarili po početnoj ceni od 3,6 miliona evra, a u naredne dve godine treba da ulože 9,5 miliona evra. Kazahstanska kompanija godišnje obrne 300 miliona evra.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo