20.02.2017.

Ništa od - fizičkog svaki dan


Pompezno najavljivana ideja da od naredne školske godine deca imaju fizičku aktivnost svaki dan, pala je u vodu
i za sada će sve ostati kako jeste - tri časa fizičkog nedeljno.

Kako piše Blic, plan je bio da se od naredne školske godine, obavezni izborni nastavni predmet "fizičko vaspitanje - izabrani sport" transformiše u "sportske aktivnosti". Učenici sada imaju ukupno tri časa fizičkih aktivnosti - dva su "fizičko vaspitanje", a treći je "fizičko vaspitanje - izabrani sport". Ideja je bila da se taj treći čas ukine, odnosno transformiše u sportske aktivnosti koje bi bile realizovane tokom cele nedelje po 15 minuta dnevno.

U Ministarstvu prosvete jedno od objašnjenja za uvođenje ove novine bilo je da sportske aktivnosti neće ulaziti u fond časova, pa se time neće ni povećati opterećenost učenika, dok će sa druge strane deca imati mnogo više fizičkih aktivnosti. Međutim, zbog ove najave pobunili su se mnogi nastavnici fizičkog vaspitanja, jer je na ovaj način, kako ističu, nemoguće organizovati nastavu, odnosno 15 minuta je premalo da bi se bilo šta uradilo.

"Definitivno nećemo ukinuti treći čas fizičkog, ali ćemo izabrani sport transformisati u sportske aktivnosti. Taj čas "izabrani sport" posebno se sada ocenjuje i to dodatno opterećuje učenike. Ubuduće će čas "sportske aktivnosti" biti obavezan i ulaziće kao jedna ocena iz fizičkog", objašnjava posebni savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević. On naglašava da planirane izmene neće umanjiti normu časova nastavnicima fizičkog vaspitanja, što je bila jedna od njihovih bojazni.

Sa druge strane, Ministarstvo prosvete nije odustalo od uvođenja zdravstvenog vaspitanja u škole. Kroz Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, predloženo je da se predmet "fizičko vaspitanje" preimenuje u "fizičko i zdravstveno vaspitanje" i važiće za sve učenike od petog razreda osnovne škole. Ovaj predmet, kako je predloženo, predavaće nastavnici fizičkog i to oblasti kao što je zdrava ishrana i zdravi stilovi života. U okviru drugih predmeta (biologija, građansko vaspitanje) učenicima će se prezentovati ostali sadržaji iz ove oblasti, kao što je reproduktivno zdravlje, kroz međupredmetno povezivanje.

Ono što je još zanimljivo jeste da će predmet "fizičko vaspitanje" ubuduće imati i nastavni deo, a ne samo praktični koji se sada obavlja isključivo u salama za fizičko.

Podsetimo, u oktobru prošle godine najavljeno je da će sportske aktivnosti biti uvedene tri puta nedeljno i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje. Ideja je bila da đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole počnu sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem, po 15 minuta.

Sličan pilot projekat već se sprovodi u jednom broju osnovnih škola.

izvor: Blic, 021.rs, agencije, foto: ilustracija, novisad.rs