26.02.2017.

Na studije IT biće upisano preko 1.000 studenata više - u Novom Sadu u kasarnu "Arčibald Rajs"


Studije informatike su među najtraženijim poslednjih godina, pa će zbog većih potreba tržišta rada, upisne kvote biti povećane na svim fakultetima koji školuju IT kadrove, pa tako i u Novom Sadu

Fakulteti se pripremaju da upišu 1.123 brucoša više na informatičke smerove, a priprema se i akreditacija novih studijskih programa, poput diznajna video-igara na Akedemiji umetnosti u Novom Sadu, softverskog inženjerstva u građevinarstvu na Građevinskom fakultetu u Subotici, dva modula u Novom Pazaru, poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Kako pišu "Novosti", fakulteti su u procesu ubrzane akreditacije zbog većeg broja indeksa koje spremaju za brucoše informacionih tehnologija, a država je pripremila dodatna sredstva da im u ovom poslu pomogne. Pojačavanje IT sektora kroz obrazovanje novih kadrova, radi se prema akcionom planu vlade.

"Nekima je potreban prostor, drugima kadrovi ili sredstva za rad. Sve te probleme ubrzano rešavamo, kako bi tokom aprila fakulteti bili spremni, pre nego što vlada bude odobravala kvote za upis u narednu školsku godinu. Kasarne 'Arčibald Rajs' u Novom Sadu i 'Filip Kljajić', kao i Dom vojske u Kragujevcu već su dodeljeni univerzitetima, što je preduslov za akreditaciju dodatnih mesta", kaže pomoćnica ministra prosvete zadužena za visoko obrazovanje Vesna Mandić.

Ona najavljuje i konkurs Ministarstva prosvete za inoviranje nastave informacionih tehnologija na fakultetima. Prednost će imati ustanove koje su se uključile u ovaj program. Prema rečima Mandićeve, dobiće sredstva za nabavku novih udžbenika, softvera, računara i druge opreme potrebne za poboljšanje kvaliteta nastave. Da bi primili veći broj studenata, mnogim fakultetima nedostaju i kadrovi, pa se i ovaj problem rešava uvođenjem novih saradnika u nastavu.

"Osim fakulteta koji direktno školuju stručnjake za IT, u realizaciju akcionog plana uključili su se i neki drugi fakulteti, poput Geografskog, Biološkog, Učiteljskog. I oni će inovirati postojeće nastavne programe za učenje informatike", najavljuje Mandić.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo