24.02.2017.

Mlađi učenici za uniforme, stariji protiv - Ekonomski neodrživo?


O vraćanju đačkih uniformi u naš obrazovni sistem vodile su se razne polemike
još od ukidanja čuvenih plavih kecelja, a ta tema ponovo je u žiži interesovanja nakon nedavne preporuke Ministarstva prosvete o načinu na koji bi neka osmoletka eventaulno mogla uvesti jednoobrazno odevanje među učenicima. Time je ta ideja postala aktuelnija nego ranije, a na samim školama je da, prateći korake iz preporuke, donesu odluku da li će to učiniti ili ne. Jedna od prvih novosadskih osmoletki koje su započele proces donošenja odluke je OŠ „Kosta Trifković”, gde je ostalo još samo da Školski obor, na osnovu prikupljenog materijala, presudi za uniforme ili protiv njih, piše Dnevnik.

Po rečima člana Gradskog veća za obrazovanje Vladimira Jelića, važeći zakonski i podzakonski propisi ne navode školske uniforme kao materijalni trošak škole pa, shodno tome, njihova nabavka pada na teret roditelja ili staratelja učenika, kao što je to slučaj u većini zemalja.

– Imajući u vidu da je za normalno pohađanje škole potrebno bar dva komleta uniforme, a za decu mlađeg uzrasta i po četiri godišnje zbog naglog rasta, teško je očekivati da bi inicijativa za uvođenje školskih uniformi dobila potrebnu većinu u aktuelnom ekonomskom trenutku – kaže Jelić za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, stockimages/freedigitalphotos.net