15.02.2017.

Mešali loše sorte - sad niko neće srpsko voće


Izvoz srpske maline poslednjih meseci beleži konstantan pad u odnosu na prethodne godine
pa hladnjače u zapadnoj Srbiji još čuvaju znatne količine ovog zamrznutog voća.

Interesovanje kupaca za voćarski brend naše zemlje najniže je za poslednjih 10 godina, tvrde izvoznici. Oni kažu da je trenutna cena zamrznute maline na tržištu niža od otkupne u svežem stanju, koja se kretala oko 230 dinara.

Prošle godine malina se prodavala i za 320 dinara po kilogramu. Izvoznici razloge za ovakvu situaciju vide u prošlogodišnjem rekordnom rodu u Poljskoj. Pad prodaje, kažu poznavaoci prilika, leži i u činjenici da su domaći izvoznici kroz standardne sorte vilamet i miker, koje čine preko 90 odsto ukupne proizvodnje u Srbiji, mešali polku i polanu dosta slabijeg kvaliteta. To je izazvalo nezadovoljstvo kod kupaca u Evropi koji previše i ne cene ove dve sorte, pa se događalo da čitave kontigente vrate nazad.

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da će se situacija sa izvozom uskoro rešiti, ali će prodavci morati da razdvoje polku od vilameta ako žele da postignu bolju cenu i prodaju preostale zalihe malina. Zakočen izvoz zbog niske cene najviše će pogoditi male hladnjačare, koji se ionako teško nose sa velikim igračima.

Podsetimo da se Srbija rodom ovog voća u 2015. godini vratila na čelo svetskih zemalja izvoznica sa 105.000 tona, a da je tokom 2016. godine inkasirala 248 miliona evra.

izvor: Blic, agencije, foto: adamr/freedigitalphotos.net