14.02.2017.

Kombi prevoz i zvanično zabranjen - moguće blokade puteva


Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji zabranjuje kombi prevoz sa manje od devet sedišta, stupio je na snagu u ponedeljak
zbog čega prevoznici najavljuju blokade saobraćajnica.

Ukidanje kombi prevoza najavljuje se mesecima, a od juče je i zvanično zabranjen.

"Nema nijednog razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne poštuje. Nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje", izjavila je prošle nedelje potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je rekla, kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije bio moguć 20 godina i, sve vreme se obavljao praktično na nelegalan način. Mihajlović kaže da oni koji su obavljali takvu vrstu prevoza ne moraju da izgube posao, jer postoji legalan vid a to su mini busevi gde se zna koju kategoriju mora da ima vozač.

Međutim prevoznici upozoravaju da i pored toga neće odustati od posla, a najavljuju i nove proteste koji će biti radiklaniji.

Iz Udruženja kombi prevoznika najavljeno da će kada dođe vreme, javnost biti detaljno obaveštena o svim aktivnostima, uključujući blokade puteva, mostova, pa čak i graničnih prelaza i Vlade Srbije...

izvor: Blic, agencije, foto: etaphop photo/freedigitalphotos.net