10.02.2017.

Kineska četvrt za potrebe kulture, umetnosti, zanatstva i preduzetništva - revitalizacija, a ne rušenje


Jedinstven primer skvotovanja u Evropi i regionu

Nakon ovonedeljne sednice Komisije za planove na kojoj je arhitekta dr Darko Polić predstavio Plan detaljne regulacije prostora Kineske četvrti i Češkog magacina,

Fondacija „Novi Sad 2021” saopštila je da su najznačajniji efekti tog plana revitalizacija industrijskog nasleđa i tranformacija, kojima se prostor određuje za potrebe kulture, umetnosti, zanatstva i preduzetništva u kreativnim industrijama, što ga čini jedinstvenim u Novom Sadu, ali i Srbiji.

Kako je naglašeno, ovaj plan predviđa transformaciju Kineske četvrti, a ne njeno rušenje, kao i da je onemogućeno pretvaranje te lokacije u stambeno-poslovni ili neki drugi komercijalni prostor.

“Formiranje „Youth Creative Polisa” je jedinstven primer skvotovanja (u Evropi i regionu), odnosno pretvaranja zapuštenog javnog prostora u kultna mesta za nekomercijalne kreativne i kulturne inicijative. Tokom finalnog izbora za titulu Evropske prestonice kulture 2021, delegaciji Novog Sada u Briselu je napomenuto da je upravo projekat „Youth Creative Polisa” jedan od razloga dobijanja titule, što je velika zainteresovanost koordinatora procesa Agende 21 za kulturu, člana žirija za izbor Evropske prestonice i člana Evropske laboratorije za kulturnu saradnju Žordija Paskvala i potvrdila”, navode u Fondaciji.

Kako je saopšteno, Fondacija „Novi Sad 2021” nastaviće realizaciju jednog od ključnih projekata direktno povezanih s Evropskom prestonicom kulture 2021. i Omladinskom prestonicom Evrope 2019. godine. Pretvaranjem Kineske četvrti i Češkog magacina kroz javno-privatno partnerstvo u jedinstveni kulturni i kreativni distrkt, koji je pre svega okrenut mladima, „Youth Creative Polis” imaće značajan kulturološki, socijalni i ekonomski interes za Novi Sad.

Projekat pod sloganom „Za nove mostove” čine jedinstvena i prepoznatljiva „Četiri mosta”. Jedan od tih „mostova” nosi naziv „Sloboda” i obuhvata oblast kreativnih industrija i mladih, a most „Nada” posvećen je kulturnim kapacitetima i javnim prostorima što se projektuje kroz transformaciju Kineske četvrti u „Youth Creative Polis”, a Češkog magacina u budući muzejski prostor.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs