04.02.2017.

Kasarna postaje Univerzitetski kampus Visarioneum - istorijski dogovor za razvoj


Univerzitet u Novom Sadu jedan je od retkih univerziteta u Jugoistočnoj Evropi čiji su fakulteti uglavnom na jednom mestu
u okviru kampusa, i to na izuzetno atraktivnoj lokaciji - na obali Dunava, blizu centra grada i Petrovaradinske tvrđave. I mada je, u skladu s razvojnim potrebama, kampus decenijama obogaćivan novim objektima, poslednjih godina postao je pretesan za potrebe ove akademske zajednice, koja je u međuvremenu postala jedno od najvećih središta nauke i visokog obrazovanja u Evropi, s preko 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih.

Kako UNS beleži stalni rast broja studenata, profesora, istraživača i projektnih timova iz različitih oblasti, aktuelni prostorni problemi su sve izraženiji, pa je u skladu s tim opravdana i ocena njegovog rektora profesora dr Dušana Nikolića da je dogovor da se ovoj instituciji ustupi kompleks nekadašnje kasarne „Dr Arčibald Rajs“ na Futoškoj ulici u Novom Sadu istorijski za njegov dalji razvoj.


- Ustupanje ovog kompleksa UNS-u je dugoročni, strateški interes kako Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, tako i grada Novog Sada, jer bismo time dobili prostor za oblikovanje još jednog, manjeg kampusa, koji bi, u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu – Visarionov kolegijum, mogao nositi naziv Visarioneum - kaže dr Nikolić za Dnevnik.

- Kompleks zgrada na tom prostoru koristili bi Akademija umetnosti, departmani Fakulteta tehničkih nauka na kojima se školuju stručnjaci za IT sektor, do završetka nove zgrade Tehnološkog parka u postojećem kampusu, površine 29.000 kvadratnih metara, Centar za strategijske i napredne studije, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta UNS-a i stranih institucija, za realizaciju naprednih, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih istraživanja i studijskih programa.

U centralnoj zgradi bila bi uređena reprezentativna sala za potrebe Rektorata u kojoj bi se održavale promocije doktora nauka i počasnih doktora nauka, druge svečanosti, značajnije konferencije, prijemi stranih delegacija, a u jednom od objekata bio bi formiran muzej visokog školstva, nauke i tehnike, sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima kao što su Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Milutin Milanković...

Obrazlažući prostorne probleme s kojima se Univerzitet već godinama suočava, dr Nikolić podseća na to da Akademija umetnosti, koja postiže vrhunske rezultate na nacionalnom i međunarodnom planu i za koju interesovanje srednjoškolaca neprestano raste, decenijama nema odgovarajući prostor. Nastava se održava na čak četiri lokacije, uključujući i zgradu u ulici Đure Jakšića koju, u postupku restitucije, potražuje Srpska pravoslavna crkva. Svojinski odnosi na objektima na Petrovaradinskoj tvrđavi takođe nisu uređeni, a za korišćenje objekata na ostalim lokacijama u gradu, Akademija plaća zakupninu JP „Poslovni prostor“.

- S velikim prostornim problemima, zbog rušenja starih fakultetskih objekata na čijem mestu je započeta gradnja druge faze Tehnološkog parka, suočava se i Fakultet tehničkih nauka - napominje rektor UNS-a. - Departmani na kojima se školuju kadrovi za IT sektor ne mogu da zadovolje potrebe oko 140 startap kompanija u Novom Sadu i zbog toga je neophodno povećati broj studenata na studijskim programima u oblasti informacionih tehnologija. Jedan od preduslova za to je širenje prostornih kapaciteta.

Sličan je i problem na Medicinskom fakultetu, koji postaje sve atraktivniji za strane studente. Na osnovu iskustava sličnih institucija iz susednih zemalja, procenjeno je da bi broj studenata koji pohađaju nastavu na engleskom jeziku mogao da bude višestruko veći, ukoliko se u dovoljnoj meri ojačaju kapaciteti.

U novom kampusu svoje mesto imao bi i Centar za strategijske i napredne studije, osnovan da bi UNS sa više izvesnosti kreirao budućnost i dugoročno uspešno ostvarivao svoju misiju u oblasti nauke, obrazovanja i inovacija. Po rečima dr Nikolića, procenjeno je da treba planski ići u susret promenama u okruženju i graditi fleksibilniju strukturu koja će omogućiti optimalno korišćenje resursa za napredne multidisciplinarne i interdisciplinarne studije i istraživanja, jer je to od posebnog značaja za razvoj akademske zajednice i društva u celini. Ovaj centar omogućiće i projektno povezivanje vodećih domaćih i stranih naučnika iz različitih oblasti.

- Centralna zgrada nekadašnje kasarne je, zbog arhitektonske vrednosti, pod zaštitom države, pa bi u njoj trebalo urediti svečanu višenamensku salu Rektorata, s portretima znamenitih ličnosti, kao reprezentativni prostor koji bi svedočio o intelektulanom životu sredine u kojoj je Univerzitet nastao i o postepenom stvaranju uslova za razvoj nauke i visokog obrzovanja u protekla tri veka - napominje rektor UNS-a. - Sličnu misiju imao bi i muzej visokog obrazovanja, nauke i tehnike, za čiju stalnu postavku već postoje mnogobrojni eksponati.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo