09.02.2017.

Istorija NS: Gradska kuća simbol Novog Sada - od 1894. godine


Jedna od najupečatljivijih građevina u našem gradu koja se i nalazi na atraktivnom mestu je Gradska kuća
Njena gradnja ima dug i zanimljiv istorijat.

Sve je počelo kada je 1. februara 1748. godine Novi Sad dobio status slobodne kraljevske varoši, ali nije imao zgradu uprave. Gradske vlasti su nekoliko puta menjale svoje sedište i bilo je sporno na kojem mestu će gradska kuća biti izgrađena.

"Odbor za gradnju koji raspisuje konkurs za projekat za izgradnju Gradske kuće formiran je 1869. Godine. Već 1890. godine Jozef Cocek, čuveni graditelj obnove u Novom Sadu, koji je ostavio veliki trag u graditeljskom nasleđu grada, radi projekat u neobaroknom stilu. Međutim, Ministarstvo žestoko kritikuje fasadu, smatra je previše kitnjastom i zato Georg Molnar, drugi istaknuti graditelj iz tog perioda dobija zadatak da tu fasadu izvede u nešto smirenijem duhu i on daje rešenje u stilu neorenesanse koje biva prihvaćeno", kaže za RTV Aleksandra Zeković, portarol Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Gradnja je počela 1893. godine. Kupljen je plac na kojem se nalazila kuća porodice Stefanović, ali građanstvo je burno reagovalo na odluku da se ta kuća sruši.

Građani potpisuju peticiju, traže da se kuća sačuva, međutim, Gradska uprava je uspela da sprovede svoju zamisao, da sruši kuću i sazida zgradu uprave.

Prva sednica u Gradskoj kući održana je 1894. godine.

Na vrhu Gradske kuće izgrađen je toranj koji je služio da vatrogasci nadgledaju grad i obaveste o požarima. Za tu svrhu je izgrađeno i zvono 1907. godine sa likom svetog Florijana koji je bio zaštitnik požara u svim gradovima.

izvor: dnevnik.rs, foto: Stare fotografije Novog