25.02.2017.

Ferero traži još zemlje u Srbiji za lešnike


Predstavnici italijanske kompanije Ferero traže još zemlje za zasade lešnika
za potrebe svoje konditorske proizvodnje, saznaje B92.

Ferero je pre skoro dve godine kupio imovinu poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 miliona evra, u čijem sastavu je i 700 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tada je objavljeno da će na celoj površini zasaditi lešnike.

Od tada u medijima nije bilo mnogo informacija kako taj procesa teče. Kako B92 saznaje, delegacija kompanije ovih dana je ponovo u Srbiji, s ciljem da nađe kvalitetno zemljište za nove zasade.

Kako prenosi B92, predstavnici Ferera imaju tačno određeno uputstvo šta traže i verovatno će pre bilo kakve kupovine ili zakupa raditi analizu zemljišta, kako bi bili sigurni gde sade.

Pre nekoliko meseci portal Agroklub je objavio izjavu Zorana Keserovića, predsednika Društva voćara Vojvodine i konsultanta italijanske kompanije Ferero, koji je tada naveo da je kompanija u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i konsultantima s fakulteta u Beogradu i Novom Sadu napravila odličan projekat razvoja proizvodnje lešnika.

"Cilj je da se pod tom voćnom vrstom nađe 10.000 hektara. Namera Italijana je da se unapredi sortna čistoća. Dosta proizvođača kod nas ima zastupljene izmešane sorte i to predstavlja veliki problem u otkupu", kazao je on tada.

izvor: B92, agencije