19.02.2017.

Država plaća pola traktora i pola voćnjaka...


Poljoprivrednici će već u martu moći da se prijave na konkurse za subvencije i bespovratna sredstva
koja dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede.

Na raspolaganju je 18,6 milijardi dinara. Usvajanjem neophodnih uredbi stekli su se i uslovi da se za najviše deset dana isplate svi ugovori Ministarstva poljoprivrednicima od lane.

– Posao isplate subvencija i ostalih davanja počeće daleko brže i ići lakše, odnosno očekujem da će prvi novac poljoprivrednicima biti isplaćen daleko ranije nego prethodnih godina – objasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. – Budžet je osam odsto veći nego lane, a samo 13 odsto novca biće utrošeno za rad Ministarstva.

Kada je reč o ovogodišnjim podsticajima, premije za mleko ostaju iste kao u 2016, sedam dinara po litru, za biljnu proizvodnju je 2.000 dinara po hektaru, regres za đubrivo je 2.000 dinara po hektaru, dok za gorivo i dalje nema. Država će učestvovati u podizanju novih voćnjaka i vinograda, od 40 do 55 odsto ukupne vrednosti, za nabavku novih traktora i mašina od 50 do 65 odsto, za organsku biljnu proizvodnju 70 odsto, dok će se za nabavku opreme u sektoru mesa, mleka, voća, povrća i grožđa vraćati između 50 i 65 odsto.

– Povećali smo iznose namenjene za podršku poljoprivrednicima da bismo im povećali efikasnost, a samim tim i u njihovim džepovima ostavili veću zaradu – rekao je Nedimović. – Samo za subvencije u oblasti nabavke mehanizacije, na primer, imamo pet puta više novca nego lane, tako da će poljoprivrednici moći da dobiju povraćaj od 50 do 75 odsto para uloženih u nabavku mehanizacije, pre svega traktora do 100 kilovata.

Nabavka mehanizacije, kako je rekao ministar Nedimović, finansiraće se po predračunu, odnosno, poljoprivredniku će subvencija biti odobravana na osnovu predračuna, a novac će mu biti isplaćivan kada investiciju realizuje.
– I kod finansiranja objekata za skladištenje i preradu takođe imamo sličan sistem – rekao je Nedimović. – Za njih planiramo da isplaćujemo subvencije kada radovi na novim objektima budu privedeni kraju.

Novost je što poljoprivrednici ni ove godine, a ni sledeće, nemaju obavezu da obnavljaju registraciju gazdinstva, odnosno to bi trebalo da urade samo ako im je posed povećan ili imaju više grla stoke da bi dobili više novca.

izvor: dnevnik.rs, foto: dan/freedigitalphotos.net