05.02.2017.

Ako dete maltretira vršnjake - Novčane kazne za roditelje


Nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa kazne za roditelje ukoliko oni ili njihova deca grubo prekrše školska pravila


Od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program ili ako dete ne ide u školu. Po džepu roditelja ići će i ako ne prijave u roku od 48 sati da dete ne može da dođe na nastavu. Imaju rok od osam dana da opravdavaju njegov izostanak. Kazna ih čeka ako i sami prekrše pravila ponašanja koje postavlja ustanova.

Ako dete načini neki od težih prekršaja discipline u školi, roditelji će morati na sud - da odgovaraju prekršajno ili krivično.

Od 30.000 do 100.000 dinara, roditelje će koštati ako njihovo dete maltretira vršnjake - ako udari, vređa, omalovažava ili ugrožava zdravlje vršnjaka. Kazna ih čeka i ako njihovo dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.

Pooštrene su kazne i za direktore, a prvi put novčano će biti kažnjeni sekretari škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao. Njih čeka "račun" od 5.000 do 100.000 dinara, pišu Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija