22.02.2017.

55 lokala Kineskog tržnog centra preko puta Futoške pijace postaju samousluga - Zakupci neće da se sele


Obaveštenje istaknuto na ulazu u Poslovni centar „Erker”, gde se nalazi Kineski tržni centar
da će se od 1. marta izvoditi radovi na platou u unutrašnjosti objekta i da će zato glavni ulaz biti zatvoren za građane do 30. aprila, a biti obezbeđen ulaz suprotan od onog na Bulevaru oslobođenja, izazvao je revolt kod zakupaca, piše Dnevnik. U potpisu obaveštenja stoji „Skupština vlasnika poslovnog prostora”.

Ta skupština, kako smo ranije pisali, odlučila je da se 55 lokala pretvori u jedinstveni samouslužni poslovni prostor s jednom kasom, i da se zakupci zato moraju iseliti do 1. marta.

– Pod hitno treba da održimo sastanak s menadžerom Poslovnog centra „Erker”i tražimo da nam pokaže odluku Skupštine vlasnika poslovnog prostora jer nećemo da se selimo – kazao je jedan od zakupaca tražeći da bude anoniman. – Sve troškove, pa i kiriju, plaćali smo na ruke menadžeru pa od njega hoćemo objašnjenje. Nekima ugovori nisu istekli već važe čak do 2025. godine. Drugi, ukoliko nisu imali valjane ugovore o zakupu, zašto su redovno plaćali kiriju i ostale troškove menadžeru? Za prazne lokale zakupci su plaćali troškove objedinjene naplate, struju i tražili smo da ih dobijemo u zakup, ali smo odbijani, opet od menadžera, prenosi Dnevnik.

Ko su vlasnici lokala koji čine Skupštinu zakupci ne znaju pouzdano, a mnogi od njih čak ni ne poznaju vlasnike lokala u kojima rade. Pisali smo da vlasnici žive na različitim stranama, u zemljama EU i daleko do Novog Sada u Srbiji, i da postoji sumnja da nisu jedinstveni i na pravi način obavešteni. Dnevnik je stupio u kontakt s jednim od vlasnika lokala i navodi da nije saglasan da mu se lokali preurede, ali ne želi da taj problem deli s javnošću. Ali ima i vlasnika koji se ne protive ideji samoposluživanja jer su im lokali duže bili prazni. Ukoliko zaista zaživi odluka Skupštine vlasnika poslovnog prostora da unutrašnjost objekta „Erkera” promeni namenu, biće to, po svemu sudeći, jedinstven primer u Srbiji, a i šire, da se imovina fizičkih i pravnih lica – 55 lokala s više od 30 vlasnika – menja.

U „Erkeru” u lokalima ima i vlasnika, pa ispada da, iako su zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, nisu dobro investirali. Niko nije video odluku Skupštine vlasnika poslovnog prostora, a trebalo bi da, radi poslovnosti, bude uručena svakom zakupcu.
Menadžer je pak u uverenju da se zakupci moraju iseliti do 1. marta po odluci Skupštine vlasnika lokala iz novembru 2016. godine.

– Odluka je naš dokument koji nije za javnost – poručio je on, prenosi Dnevnik.

Menadžer nije mogao da pokaže ni idejni projkat unutrašnjosti „Erkera”, ali je naveo da će od 1. marta u njegovoj kancelariji sedeti i novi zakupac, Kinez. Taj zakupac treba da ishoduje i građevinsku dozvolu.

izvor: dnevnik.rs