25.02.2017.

1,4 milijarde dinara za finansiranje projekata u Vojvodini - Kinezi zainteresovani za petu fazu Bulevara Evrope


Ugovori o dodeli sredstava u iznosu od nešto više od 1,4 milijarde dinara za 37 lokalnih samouprava
u Vojvodini potpisani su između tih lokalnih samouprava i Pokrajinske vlade.

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević izjavio je da je AP Vojvodina preko Uprave za kapitalna ulaganja iz budžeta izdvojila više od 1,4 milijarde dinara za finansiranje 68 projekata u 37 opština u Pokrajini.

U pitanju je iznos od 1.404.436.320 dinara.

Kako je istakao Kovačević, sredstva su dodeljena na sedam javnih konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, razvoja sporta, saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite vode i zdravstvene zaštite.

Po njegovim rečima, 350 miliona je izdvojeno za vodosnabdevanje, isti toliko za saobraćajnu infrastrukturu, 250 miliona za lokalni ekonomski razvoj, 70 miliona za sport, po 50 miliona za oblasti obrazovanja i kulture i 300 miliona za zdravstvo, od čega 250 miliona za sanaciju i izgradnju objekata, i 50 miliona za opremanje.

"Ponosni smo na sve projekte jer su svi oni na dobrobit građana Vojvodine. Jedino dobro pripremljeni projekti su prošli na konkursu i zato pozivam sve lokalne samouprave da ubuduće vode računa da projekti budu potpuni kako bi sigurno prošli na konkursima" rekao je Kovačević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je u prethodnih šest meseci Pokrajinska vlada izdvojila više od 1,8 milijardi dinara za projekte lokalnih samouprava.

On je naglasio da je izuzetno bitno da se već od sutra krene u realizaciju tih projekata, jer je "efikasnost nešto što je u našem društvu poslovična slabost".

Po Mirovićevim rečima svi projekti čiji ugovori za finansiranje su danas potpisani moraju biti realizovani.

"One lokalne samouprave čiji projekti nisu prošli na ovim konkursima treba zajedno sa Pokrajinskom vladom da učestvuju na nacionalnim konkursima,a upravo to jedinstvo i okupljanja oko projekata omogućava da se neki projekti finansiraju sa konkursa na različitim nivoima, bilo lokalnim, pokrajinskim ili nacionalnim" rekao je Mirović.

Po njegovim rečima najveća izdvajanja odnose se na oblast zdravstva, a kako je napomenuo, pre svega na projekat izgradnje nove zgrade za Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu.

Govoreći o izgradnji Narodnog pozorišta u Subotici, Mirović je rekao da će taj projekat biti završen do 2018. godine,a najavio je da bi krajem marta trebalo da otpočne raščišćavanje srušene zgrade RTV, čime bi otpočeo projekat izgradnje nove zgrade Radio televizije Vojvodine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je potpisivanje ugovora samo nastavak saradnje između Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade.

"Ugovor smo potpisali za dve oblasti - uređenje saobraćajne infrastrukture i izgradnja zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi radiće se rekonstrukcija dela Miletićeve ulice, leve strane Partizanskog puta" rekao je Vučević.

On je dodao da će oba projekta sufinansirati i grad sopstvenim sredstvima.

Vučević je istakao i činjenicu da su kineski partneri iskazali zainteresovanost za učešće u realizaciji pete faze Bulevara Evrope i da će već narednih dana taj projekat biti prezentovan u kineskoj ambasadi.