17.01.2017.

Zbog lošeg građenja - veći računi za grejanje ako se plaća po potrošnji


Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Predić izjavio je da bi zbog lošeg građenja, računi za grejanje mogli da budu veći kada se pređe na naplatu po potrošnji energije

Zbog energetski neefikasnih zgrada, može da se dogodi da računi za grejanje kada krene naplata po potrošnji budu čak i veći od dosadašnjih, upozorava Predić.

On je u Skupštini Beograda rekao da je to ministarstvo pripremilo zakonske preduslove za plaćanje daljinskog grejanja prema potrošnji, ali da deo posla treba da obave i lokalne samouprave.

"Toplane su u nadležnosti lokalnih samouprava i daljinsko grejanje reguliše Zakon o komunalnim delatnostima pa i lokalne samouprave imaju određene obaveze", rekao je Predić.

On je dodao da prelazak na plaćanje grejanja prema potrošnji nije jednostavan čin, već je složen proces zbog problema sa slabom energetskom efikasnošću zgrada i rasipanjem energije.

U tom sistemu svaki stan/kuća ima svoje merače isporučene energije koji šalju podatke centrali, a prema kojima se kasnije pravi račun. Uvođenje tog sistema je problematično, ako ne i nemoguće, kod starih zgrada kojima se energija isporučuje po vertikalama, a ne za svaki stan posebno.

izvor: Beta, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo