01.01.2017.

Vantelesna oplodnja i kod privatnika - podiže se starosna granica


Starosna granica trebalo bi da bude podignuta sa 40. na 41. godinu

Za parove koji ne mogu na prirodan način da postanu roditelji i kojima je vantelesna oplodnja jedina opcija, dobra vest je da će pored državnih bolnica, ovu proceduru i u 2017. godini moći da rade kod privatnika.

Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje usvojio je Pravilik o ugovaranju za 2017. godinu, koji je odmah dostavljen Ministarstvu zdravlja radi dobijanja saglasnosti. Ukoliko on bude odobren, odmah će početi da se primenjuje, nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

"Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje "Batut", raspisaćemo javni poziv za pružanje usluga vantelesne oplodnje. Inače, dobili smo mišljenje od Instituta da je opravdano ugovaranje 3.300 do 4.300 usluga lečenja neplodnosti sa privatnim zdravstvenim ustanovama, jer je kapacitet u pet državnim bolnica 1.700 postupka", kažu u RFZO.

Tokom prošle godine, Fond je zaključio ugovore sa 11 privatnih klinika i tako obezbedio da 3.050 parova započne lečenje neplodnosti. U privatne ustanove ukupno je upućeno 1.060 ljudi. Od tog broja 745 je završilo proces vantelesne oplodnje. Trenutno je 70 parova u postupku BMPO, dok 245 njih iz nekog razloga nije uključeni u proceduru.

Prema podacima iz oktobra prošle godine, u državnim ustanovama 234 žene je zatrudnelo nakon vantelesne oplodnje, dok u privatnim klinikama njih 143 može da se raduje prinovi. Izvesno je i da će u 2017. godini biti povećana starosna granica za vantelesnu oplodnju, koju finansira Fond, i to sa sadašnjih 40 na 41 godinu. U većini zemalja u regionu, pa i u inostranstvu ova granica je odavno pomerena, pa tako u Sloveniji ženama država plaća vantelesnu sve do 43. godine čak šest pokušaja. Slično je i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji.

izvor: Blic, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net