15.01.2017.

Vanredne mere odbrane od zagušenja ledom - Vode Vojvodine danonoćno nadgledaju Dunav


Nakon stvaranja ledenog čepa na Dunavu kod Novog Sada, uspostavljen je ledohod, dok je ledostaj i dalje na ostalim rekama u Vojvodini čije stanje danonoćno prati Štab "Voda Vojvodine"

Led koji se formirao u noći između srede i četvrtka i koji se prostirao od Žeželjevog mosta sve do Mosta Slobode razbijen je po nalogu "Voda Vojvodine"", ali zbog najavljene niske temperature za iduću nedelju na snazi su i dalje mere vanredne odbrane od zagušenja ledom.

"Imali smo zastoj leda u zoni mostova u Novom Sadu što je probijeno tako da je uspostavljen normalan protok leda i ledohod u toku večernjih sati. Ono što je bitno da je došlo i do otopljenja što je na neki način napravilo pauzu u prilivu leda. Ipak, led i dalje stiže, ali s obzirom na temperature ne lepe se sante i nije tako izraženo njegovo gomilanje kao što je to bilo u ranijem periodu", kaže Aleksandar Nikolić, pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP Vode Vojvodine.

U "Vodama Vojvodine" ističu da su u pripravnosti svi resursi za razbijanje leda, kako se ne bi stvarali čepovi i zagušili reku, kao i to da su spremni da odmah reaguju ukoliko se ponovo formira ledostaj.

"U nedostatku ledolomaca koristimo postojeća plovila koja su izuzetne snage i gurači koji mogu da razguraju led ovih dimenzija i pazimo da ne dođe do jačeg gomilanja leda i stvaranja barijere zato ih češće angažujemo i pratimo stanje na celom potezu Dunava. Trenutno je 813 km pod redovnom odbranom od poplava šta banatskih vodotoka što Save Tise Dunava koji je trenutno najproblematičniji", kažu u Vodama Vojvodine.

izvor: rtv.rs, foto: Vode Vojvodine

Stižu ledolomci iz Mađarske - Nagomilani led na Dunavu uništio pristanište kod Apatina