13.01.2017.

U Novom Sadu do 2020.godine: Novi bulevar i most na Klisi, Muzičko baletska škola na Limanu, most na Ribarcu...


Novi Sad će ove godine pretežno sva raspoloživa sredstva uložiti u radove na Sentandrejskom putu, zidanje zgrada Hitne pomoći i Muzičko-baletske škole, kao i u završetak Žeželjevog mosta

Kako se može videti u dokumentaciji nedavno usvojenog budžeta grada za ovu godinu, najveća investicija će biti proširenje Sentandrejskog puta u vrednosti od 720 miliona dinara, gde u ulaganju učestvuju i Pokrajina i Republika.

Za rekonstrukciju Sentandrejskog mosta biće izdvojeno 80 miliona dinara. Planirana je i gradnja još jednog mosta koji će biti paralelan sa Sentandrejskim, i to 2019. godine, a procenjena vrednost radova je 165 miliona.

Ovo inače nije jedini most čija je izgradnja ušla u ovogodišnji budžet, tu je i pešačko-infrastrukturni most na kanalu DTD, odnosno kod ušća kanala u Dunav. Ovaj most će poslužiti i da se Novi Sad biciklističkom stazom spoji sa Šangajem. U tu svrhu ove godine će biti izdvojeno 13,2 miliona dinara, dok će još 89 miliona dinara biti izdvojeno do 2019. kada počinju radovi.

U budžetu za 2017. godinu se navodi i da će naredne godine uslediti gradnja pešačko-biciklističkog mosta na Ribarcu, za šta će biti potrebno 275 miliona dinara.

Žeželjev most će po ulaganju nadmašiti sve druge planove, a sredstva sem Grada izdvaja i Pokrajina, pa će za završne radove na ovom "Skadru na Bojani" u ovoj godini biti izdvojeno 1,2 milijarde dinara, a naredne još 446 miliona dinara.

Druga po veličini investicija u ovoj godini će biti gradnja zgrade Hitne pomoći na Telepu i za to će biti izdvojeno 535 miliona dinara.

Od većih investicija u ovoj godini tu je i izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Begeča što će koštati 95,7 miliona dinara, kao i završetak Sportske hale u Petrovaradinu, za šta će iz budžeta biti potrošeno oko 100 miliona dinara.

Među većim investicijama je i nastavak ulaganja u gradnju Muzičko-baletske škole na Limanu IV za koju će ove godine biti izdvojeno skoro 340 miliona dinara.

I ove godine neke od većih investicija će biti nastavak izgradnje kanalizacije u prigradskim naseljima, pa će za prečistač u Begeču biti izdvojeno 231,5 miliona dinara, a za kanalizaciju u Budisavi 157 miliona dinara. Za kanalizaciju u Rumenki u ovoj godini je planirano ulaganje od 125 miliona dinara, a naredne godine još 200 miliona dinara.

Dodajmo i da se u dokumentima o budžetu za 2017. godinu vidi da Novi Sad neće odustati od izgradnje vodovoda u Bockama, pa će ove godine bili uloženo 35,8 miliona dinara, naredne 280,7 miliona, a 2019. godine 286 miliona dinara, prenosi 021.rs.

Takođe, u 2018. godini planira se uređenje Ulice cara Lazara u Futogu i ti radovi su procenjeni na oko 500 miliona dinara, pri čemu će ove godine za izradu tehničke dokumentacije biti dato oko 23 miliona dinara. Među dugoročnim investicijama navode se radovi u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, za koje će ove godine biti izdvojeno dva miliona, naredne godine 25 miliona, a 2019. godine 75 miliona dinara.

U investicijama koje se planiraju za neku od narednih godina se navodi i ulaganje od 99,3 miliona dinara u Petrovaradinsku tvrđavu, ali nije detaljnije navedeno šta bi se za sumu radilo na Tvrđavi. Uprkos ranijim najavama, Grad je iz ovogodišnjeg plana izbacio gradnju garaže u Šafarikovoj ulici, jer je neophodno prvo otkupiti zemljište i nekretnine na toj lokaciji, a prema planu investicija radovi će uslediti tek 2018. godine. U godini kada počnu radovi iz budžeta grada biće izdvojeno 151,7 miliona dinara, dok će 2019. godine biti dato još 156 miliona dinara.

Pozorišni trg ni ove godine neće biti uređen, a iz plana se vidi da Grad očekuje da to usledi tek 2019. godine i u tu namenu biće opredeljeno 140 miliona dinara. Među većim budućim investicijama za period 2018/2019. se izdavajaju uređenje puta Novi Sad - Kać, puta Novi Sad - Rumenka i sabraćajnica u Futogu.

Pomenimo i da će uređenje prostora koji sada "Zelenilo" koristi kao Rasadnik, a koji se nalazi iza okretnice GSP-a na Novom naselju, uslediti naredne godine i za to će iz budžeta za 2018. godinu biti izdvojeno 340 miliona dinara.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

Izgradnju Sentandrejskog bulevara i novog mosta - finansiraju zajedno NS, Pokrajina i Republika