25.01.2017.

Temerin: Više novca za prvo i drugo dete, vantelesna oplodnja za 15 žena


Opština Temerin izdvojiće ove godine 3,4 miliona dinara za naknade za prvo i drugorođeno dete, kao i 200.000 dinara za finansiranje vantelesne oplodnje za 15 žena

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari žena za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program vantelesne oplodnje.

Pravo na naknadu za vantelesnu oplodnju može da ostvari žena koja je do trenutka podnošenja zahteva bez uspeha imala tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja nije navršila 44 godine života, ima državljanstvo Srbije i prebivalište na teritoriji opštine Temerin. Takođe, mora da ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i ima zdravstveno osiguranje.

Pravo na naknadu troškova odnosi se na jedan pokušaj vantelesne oplodnje. Zahtev se podnosi u Opštinskoj upravi opštine Temerin odeljenju za opštu upravu, društvene delatnosti i javne službe.

Pravo na jednokratnu pomoć ima svaka porodilja koja je državljanka Srbije i ima prebivalište na teritoriji opštine Temerin, ukoliko se neposredno brine o detetu. Ovo pravo može da ostvari i otac ukoliko majka nije živa ili je napustila porodicu. Za prvo novorođeno dete porodici se dodeljuje jednokratna pomoć od 10.000 dinara, a za drugo dete 20.000 dinara.

Zahtev za jednokratnu pomoć podnosi se nadležnom opštinskom organu u roku od 12 meseci od dana rođenja deteta.

Koja dokumentacija je potrebna za oba podsticaja pročitajte OVDE.

izvor: 021.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net