14.01.2017.

Stižu ledolomci iz Mađarske - Nagomilani led na Dunavu uništio pristanište kod Apatina


Srbija je danas zatražila od Mađarske da joj ustupi ledolomce kako bi se na reci razbile velike količine leda. Razbijeno pristanište kod Apatina

Prethodnih dana na Dunavu su se formirale ledene ploče zbog izuzetno niskih temperatura, prenosi AP. Srpske vlasti su u subotu proglasile vanrednu situaciju na Dunavu blizu mađarske granice, a prema najavama, mađarski ledolomci mogli bi da stignu u ponedeljak.

Saobraćaj na Dunavu, jednom od glavnih evropskih plovnih puteva, je suspendovan kroz istočnu Evropu zbog izuzetno hladnog vremena.

Ostale reke i jezera u regionu su takođe pod ledom.

Temperature u Srbiji porasle su iznad nule, ali se za narednu nedelju ponovo najavljuje loše vreme.


UNIŠTENO PRISTANIŠTE KOD APATINA

Nagomilani led na Dunavu uništio je putničko pristanište kod Apatina, a šteta se procenjuje na 200.000 evra, pišu beogradski mediji.

U sektoru te vojvođanske opštine proglašena je vanredna odbrana od poplava zbog gomilanja leda na delu takozvane Daljske krivine.

Mesto incidenta su obišli nadležni iz lokalne samouprave, Štaba za vanredne situacije, Lučke kapetanije i Vodoprivrednog preduzeća "Zapadna Bačka".

Tokom dana trebalo bi da budu dogovorene mere kako bi se delovi uništenog pristaništa vezali, da bi se sprečilo da otplutaju nizvodno dok ne stignu najavljeni mađarski ledolomci.

Budući da je reč o području od zajedničkog interesa za Srbiju, Mađarsku i Hrvatsku, pokrenuta je procedura za angažovanje mađarskog ledolomca na Dunavu.

Prema navodima nadležnih, leda ima više od 20 miliona kubika, dugačak je oko pet kilometara, a kod Apatina se gomila već nekoliko dana.

Nakon razbijanja čepa u Apatinu na udaru će se naći i drugi objekti na vodi kod Novog Sada i Beograda.

Kad počne da radi mađarski ledolomac u sektoru Apatina, u Novom Sadu će ponovo biti angažovan brod-potiskivač "Sloga", koji će s Dunava sklanjati polomljeni led.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Vode Vojvodine