11.01.2017.

Šteta od obustave vodnog saobraćaja 50.000 evra dnevno - probijen ledeni čep kod Žeželjevog mosta


Stubovi Žeželjevog mosta zaustavili su protok leda, a Novosadska Lučka kapetanija, u saradnji sa „Vodama Vojvodine“, angažovala je potiskivač za razbijanje leda

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila u Direkciji za vodne puteve - Plovput da su nadležne službe brzo reagovale u teškoj situaciji na rekama, a direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja zbog leda se procenjuje na oko 50.000 evra dnevno.

Mihajlović je posetila Plovput kako bi proverila trenutno stanje na najvećim rekama i mere koje se preduzimaju tokom zabrane plovidbe.


Železnički saobraćaj dobro funkcioniše, šteta 3,7 miliona din.

Zorana Mihajlović je izjavila u Centru daljiskog upravljanja Topčider da železnički saobraćaj dobro funkcioniše, a ukupna šteta na železnici zbog snega i leda iznosi oko 3,7 miliona dinara.

Iz Centra daljinskog upravljanja Topčider se nadgleda napajanje električnom energijom na 1.550 kilometara srpskih pruga.


Ledeni čep na Dunavu kod Novog Sada je probijen, i led polako odlazi nizvodno, saopštili su iz JVP “Vode Vojvodine”.

Kako je navedeno, stubovi Žeželjevog mosta zaustavili su protok leda, a Novosadska Lučka kapetanija, u saradnji sa „Vodama Vojvodine“, angažovala je potiskivač za razbijanje leda. Posle četvoročasovnog rada broda od 400 tona, ledeni čep je probijen. U protivnom moglo je doći do mnogo većeg gomilanja leda i usporavanja protoka vode, što je u krajnjem slučaju moglo dovesti i do poplava, navodi se u saopštenju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija