31.01.2017.

Start 85 - Minimalna cena taksi vožnje 140 dinara


Nakon određenih usaglašavanja oko novog cenovnika, novosadski taksisti do petka moraju da promene svoje taksimetre
prema novoodređenim cenama koje je, po Zakonu, korigovao Grad. Start je sa sadašnjih 70 dinara poskupeo na 85, a čekanje sa 435 na 520 dinara. Novina je i uvođenje tri takozvane minimalne cene.

– To znači da za svaku tarifu postoji minimalni iznos kojim se naplaćuje vožnja. Tako na primer za prvu tarifu minimalna cena vožnje je 140 dinara. Ako vožnja u toj tarifi izađe 120 dinara, ipak će biti naplaćeno 140 – objašnjava za Dnevnik taksista i član radne grupe za unapređenje taksi prevoza u Novom Sadu Josip Kopestinskij. – Minimalna cena za drugu tarifu je 150 dinara, a za treću 180.

Cena kilometra ostala je ista. Prva tarifa je i dalje 52 dinara po kilometru, druga, kao i noćna tarifa je 66, dok je treća, takozvana praznična, 98 dinara po kilometru. Cenovnik taksi usluga, po Zakonu, izdaje Grad.

Iako su cene konačno korigovane posle više od pet godina čekanja, sagovornik  Dnevnika dodaje da novosadski taksisti još uvek nisu zadovoljni, jer se radi o neznatnim izmenama nastalim na osnovu, kako je rekao, podataka iz studije koja je rađena pre nekoliko godina. Ipak, strukovnim predstavnicima iz Grada garantuju da taj proces još nije gotov.

– Obećali su da će od februara biti raspisan tender za dobavljača, koji će izračunati novu, prihvatljiviju cenu našeg rada. Na osnovu toga će cenovnik ponovo biti menjan – kaže Kopestinskij.

Inače, pored napora da se postignu nove cene taksi usluga, koje će biti ekonomski isplative za taksiste, a prihvatljive za građane, osnovana je i Taksi komora Srbije. To telo će biti konsultovano prilikom bilo kakvih izmena u zakonskim odlukama koje se tiču taksiranja u našoj zemlji.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo