10.01.2017.

Stanica u Veterniku - kao granica


Za minulih deset godina, predstavnici raznih udruženja, političkih stranaka i mnogi drugi skupljali su potpise i predavali peticije da bi Veternik potpao pod prvu zonu prevoza
a samim tim karte u autobusima Gradskog saobraćajnog preduzeća koji prolaze kroz to prigradsko naselje, naplaćivale bi se po ceni gradskih. Međutim, sve se to do sada završavalo samo na pustim željama žitelja Veternika. Iako se vlast u mestu nekoliko puta menjala, niko nije uspeo da reši večito pitanje Veterničana kojima veoma teško pada dvostruka cena karte u odnosu na gradsku od 110 dinara u jednom smeru.

Iako se autobusko stajalište kod Lipovog gaja nalazi duboko u teritoriji Veternika, vodi se kao poslednje gradsko. Zanimljivo je to da je od mesta koje razdvaja dve putničke zone, gradsku od prigradske, svega jedan kilometar do centra Veternika pa je, kao takvo, mnogima izuzetno zanimljivo. Granica nije u centru pažnje samo Veterničana već i Futožana, posebno u letnjem periodu. Zbog činjenice da im poslodavci iz grada plaćaju nadoknadu samo za gradsku zonu, ljudi su primorani na to da biciklima dođu do stanice, gde ih „parkiraju” do kraja radnog vremena, a potom se s njima vrate kući, ma koliko ona daleko bila.

Žitelji Veternika će nastaviti da potpisuju peticije u nadi da će se neke stvari promeniti, da će konačno rasteretiti kućni budžet, bar za prevoz, što bi, posebno porodicama čija većina članova svakodnevno putuje za Novi Sad, mnogo značilo.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo