07.01.2017.

Stabilno snabdevanje strujom i gasom


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je energetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna i snabdevanje svim energentima je redovno

"Imamo potpuno stabilno snabdevanje električnom energijom, proizvodnja električne energije je u skladu sa planovima i konzulom koji nam je neophodan, u prenosu nema nikakvih problema", rekao je Antić novinarima u postrojenju Beogradske elektrane na Novom Beogradu.

On je istakao da je snabdevanje gasom potpuno stabilno i da se procenjuje da će sa današnjim danom biti na nivou od 14 miliona metara kubnih gasa.

"Trudimo se da ne trošimo Banatski dvor. Rezerve u Banatskom dvoru su preko 400 miliona kubnih metara. Svi gradjani, kompletna privreda i sve toplane imaju apsolutno redovno i potpuno dovoljno snabdevanje gasom", rekao je ministar.

On je ukazao da u nekim brdsko-planinskim selima u jugoistočnoj Srbiji ima "sitnijih" problema u distribuciji električne energije.

Antić je istakao da u ovom trenutku oko 0,28 odsto potrošača u Srbiji, odnosno manje od 10.000 korisnika nema struje što je, kako kaže, "ispod minimuma", jer evropski standard nalaže da se do jedan odsto računa u normalno stanje.

"Nalazimo se apsolutno iznad tehničkog minimuma, odnosno manji broj korisnika nema struju nego što je tehnički to normalno stanje", rekao je on.

Antić je rekao da sve toplane u Srbiji rade 24 časa, da će nastaviti da rade tako, i da se prati rad svih toplana, koje će imati sve neophodne količine energenata.

Po njegovim rečima, toplane koje rade na mazut i ugalj, imaju zalihe za narednih 15 do 20 dana.

Antić je gradjanima poručio da mirno provedu praznike u krugu svojih porodica i da će imati struju i tople stanove u predstojećim danima.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je da su Beogradske elektrane "ključni šraf" da energetska aktivnost u Beogradu bude dobra.

"Ima dovoljno energenata, ima dovoljno mazuta, u slučaju da predjemo na mazut", rekao je Nikodijević i ocenio da je bio dobar remont sistema u koji je uloženo više od milijardu i po dinara tokom leta.

On je istakao da se Beogradskim elektranama prijavi manje od 200 kvarova dnevno, što je, kako je rekao, ispod proseka broja prijavljenih kvarova.

izvror: Beta, foto: instagram.com/nsinfo