06.01.2017.

Smešno ili strašno: Čitanka za osnovce - Šta je panker? Ružno, prljavo, napadno


Na društvenim mrežama objavljena je fotografija teksta iz čitanke za četvrti razred osnovne škole u kojem se opisuje šta je to panker

“Panker – onaj koji pripada muzičkom pank stilu i posebnom stilu oblačenja i ponašanja: ružnog, prljavog, napadnog”, navodi se u tekstu.

“Učimo decu etiketiranju od malih nogu! Šta li piše pod starleta ili političar ili rijaliti”, navodi se u komentaru uz objavljenu fotografiju.

Pank je vrsta rok muzike i pokret koji se pojavio u drugoj polovini sedamdesetih godina u Velikoj Britaniji i SAD sa Ramonsima, Seks pistolsima, grupom Kleš i drugima.

Jedan je od najvažnijih muzičkih pokreta svog vremena i obeležio je kulturu druge polovine 20. veka. Pank muziku prati i supkulturni pank pokret koji je usmeren protiv establišmenta i namenutih autoriteta, a osnova pokreta je buntovništvo i borba za individualne slobode.

Pankeri insistiraju na svojoj različitosti, a mnogi se izjašnjavaju i kao anarhisti.

Ipak, pank je kasnije kroz muziku i određene velike bendove ušao i u mejnstrim pa se tako pank kultura i ono u šta se razvila može pronaći širom sveta, od Južne Amerike do Japana.

Osim, toga, pank je direktno izrodio pokret "strejt edž", odnosno direktnu suprotnost rizičnom ponašanju karakterističnom za to vreme.

“Strejt edž” podrazumeva odricanje od alkohola, droga, cigara, promiskuiteta, a često podrazumeva i vegetarijansku ishranu.

izvor: b92.net, agencije