13.01.2017.

Saradnja sa Kinom - posao, investicije, razmena studenata...


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je delegaciju Udruženja kineskih privrednika u Vojvodini
koju predvodi Cou Đunvej (Zou Junwei), predsednik Udruženja i direktora Konfucijevog instituta na Univerzitetu u Novom Sadu, prof. Džao Jouhua (Zhao Youhua).

Na inicijalnom sastanku u Pokrajinskoj vladi, predsednik Mirović i predstavnici kineskog Udruženja, razgovarali su pre svega o unapređenju ekonomske i privredne saradnje Kine i Srbije, a u okviru toga i pokrajine Vojvodine.

Sagovornici su ukazali na značaj prijateljstva i saradnje, koje postoji između naših zemalja, ističući uverenje da će se ovakvi odnosi još više razviti u budućnosti i doprineti realizaciji konkretnih projekata.

Predsednik Mirović je istakao da očekuje da saradnja između naše dve zemlje jača u svim oblastima, ukazavši da su prioritetne aktivnosti Pokrajinske vlade usmerene na privlačenje investicija, dolazak poslovnih partnera i zapošljavanje. Mirović je naveo da je Kina naš značajan partner, što je dokazano važnim poslovnim rezultatima za obe zemlje. Predsednik Pokrajinske vlade je to nazvao ohrabrujućom činjenicom, naglasivši da je važno da što više kineskih privrednika dođe u Srbiju. Podsetivši da imamo gotove infrastrukturne projekte, Mirović je ukazao i na veliki potencijal koji leži u turizmu.

Predsednik Udruženje kineskih privrednika Cou Đunvej (Zou Junwei), istakao je da tradicionalno prijateljstvo koje nas odlikuje, prestavlja dobru osnova za unapređivanje saradnje u privredi, naučno- tehnološkog razvoja i kulturi. Ističući značaj podrške koji su dobili od Pokrajine za njihovo osnivanje, predstavnici Udruženja i Konfucijevog instituta istakli su da je njihov cilj pružanje doprinosa na planu jačanja sveukupne saradnje između Kine i Srbije, i pokrajine Vojvodine. Osim pomenutih oblasti, gosti su moguću saradnju videli i na planu prerađivačke i autoindustrije. Iskazan je veliki interes i za saradnju sa srpskim preduzećima i njihovo prisustvo na kineskom tržištu. Ovom prilikom data je podrška mogućnosti stvaranja novih programa u okviru univerzitetske razmene studenata, i stvaranja određenih smerova na kineskom jeziku.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.