20.01.2017.

Sante leda iz daljske krivine bezbedno prolaze kroz Novi Sad - Potiskivači dežuraju (FOTO, VIDEO)


Prve količine leda iz daljske krivine posle prolaza jednog od dva mađarska ledolomca kroz barijeru dugu 15 kilometara stigle su jutros rano do Novog Sada
Reč je o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova. U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći lodolomac, odlomi veća ledena santa, još od jutros kod Novog Sad dežura potiskivač „Sloga“ koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno.


Pored „Sloge“, od jutros je  u pripravnosti  još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta. Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante, koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a  „Sloga“ ih ne bude mogla propustiti.


Kako bi se pravovremeno moglo reagovati na potencijalna zagušenja, na svim kritičnim tačkama  od daljske krivine do Novog Sada nalaze se osmatrači JVP „Vode Vojvodine“, koji dežurnim timovima javljaju kakvo je stanje na terenu. Potiskivač "Sloga" takođe će dežurati i tokom noći.

Manje sante leda trenutno bezbedno prolaze kroz Novi Sad. Osmatrački timovi JVP "Vode Vojvodine" raspoređeni su na svim kritičnim tačkama. Potiskivač "Sloga" dežuraće i tokom noći.

foto, video: Vode Vojvodine