09.01.2017.

Roditelji nasilnih učenika će plaćati kazne


Zbog nasilja u školama i sve učestalijih napada učenika na nastavnike, ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će biti promenjeni zakoni
i pokrenuti mehanizmi da se uvedu kazne za roditelje nasilnih učenika

"Biće to novčane kazne, društveno koristan rad, sve kazne koje druge pametne zemlje koriste", kaže Šarčević i dodaje da će uporedo sa promenom zakona u obrazovanju Ministarstvo za rad raditi Zakon o porodici, te će oni biti sinhronizovani.

Podsetimo, ministar Šarčević je u decembru najavio i da će biti uvedene drastične kazne za nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se školskim siledžijama mora stati na put. Ministar prosvete je rekao da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

Đačke uniforme umesto mini suknji i pirsinga

Govoreći o uvođenju uniformi ministar je naglasio da škola treba da bude mesto gde se "ljudi ponašaju normalno", te da škola nije mesto gde će srednjoškolke šetati našminkane "ko rakuni", sa pirsinzima, a nastavnice dolaziti u helankama i mini suknjama. Uvođenje uniformi u škole, smatra on, značilo bi uvođenje reda, a uniforme u školama imaju sve razvijene zemlje, poput Kine i Britanije.

"Priča se da je to novi namet za roditelje, pa kao da deca sada idu gola u školu. Napravite jednoobraznu odeću koja je udobna, pogodna detetu, ima amblem škole, jer to roditeljima smanjuje muku", pojašnjava on.


Naglašava da škole koje imaju sopstvene prihode mogu određeni broj uniformi i same da nabave, te tako rasterete roditelje


Krivični postupci protiv direktora rasipnika

Mladen Šarčević kaže da su škole u Srbiji u izgubljenim sudskim sporovima napravile dugovanje od 215,5 miliona dinara koje će ministarstvo morati da pokrije, te da je uputio pismo svim direktorima da će biti pokrenuti krivični postupci protiv onih koji nastave da "srljaju" u sudske postupke za koje znaju da će biti izgubljeni.

"Sa tim parama smo mogli čudo da napravimo. Plaćamo cehove još iz 2004. godine. Poslao sam pismo prvo sekretarima škola, jer su oni pravnici i od njih tražimo da čuvaju zakon. Direktor može biti biolog, muzičar ne mora da zna zakon, ali ovaj je dužan da mu kaže – ovde grešiš, ovo ne smeš da radiš, ovde ne počinji izgubićemo", rekao je između ostalog Šarčević.

Pismo upozorenja je upućeno i svim direktorima škola da će biti pokrenuti ne disciplinski već krivični postupak protiv svakog ko novčano ošteti državu.

"Po sadašnjem zakonu to može da se uredi, a u novim će to biti brži i efikasniji. Sve može da se uredi ako ima volje. Veliki smo rasipnici", kaže ministar i dodaje da su s tim novcem mogli da opreme škole računarima, obuče nastavnici.

izvor: Tanjug, foto: ilustracija