21.01.2017.

Projekat revitalizacije: Daleka istorija, čak i praistorija Novog Sada u punom sjaju


Ovo je situacija koja se nije dešavala u Gradu Novom Sadu

Petrovaradinsko podgrađe će nakon decenija interesovanja i ukazivanja javnosti i medija na problem njegove zapuštenosti, do 2021, kada Novi Sad postane Evropska prestonica kulture, konačno ponovo zasijati svojom autentičnom baroknom raskoši.

Isti projekat revitalizacije uključuje još i gradsko jezgro i slavnu kuću porodice Marić.


Prvenstveno zahvaljujući dobijanju titule Evropske prestonice kulture, iz Republičkog budžeta je za projekat revitalizacije infrastrukture Podgrađa, jezgra grada i kuće porodice Marić na račun Grada Novog Sada već uplaćeno sto miliona dinara – od predviđene tri stotine.

Ovim složenim projektom – koji predstavlja i izvestan presedan – rukovodiće Gradska uprava za kulturu i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.


"Sad je samo poenta, i suština – obaveza – sprovesti javne nabavke. To je budžetski sistem koji se mora ispoštovati, zakonska procedura, da bi se ta sredstva zakonski prosledila do izvršioca posla. To nije jednostavno. Ovo je situacija koja se nije dešavala u Gradu Novom Sadu – ovo je prvi put da se ovako nešto desilo – i ljudi iz Uprave za kulturu, finansija i svi mi, sad iznalazimo rešenja da se ispoštuje zakon, a da se ta sredstva što pre završe i što pre realizuju, i čime krene proleće-leto, kad se završe javne nabavke – nadam se da neće biti nikakvog obaranja i tako dalje – da se krene u realizaciju posla", kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada


Direktor Zavoda za kulturu ističe da njihovi stručnjaci uveliko obilaze i ispituju lokacije koje se pripremaju za rekonstrukciju, uključujući i njihove vlasnike, zbog ključnog rešavanja izuzetno problematičnih imovinsko-pravnih odnosa – kako bi početak građevinske sezone dočekali što spremnije.

Dodaje i da su osim ovog projekta revitalizacije u izgledu i mnogi drugi, zaista atraktivni, kojima bi se Novi Sad građanima i turistima otvorio u njegovu daleku istoriju, čak i praistoriju.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo