05.01.2017.

"Profesorima i učiteljima plata od 68.000 do 70.000 dinara"


Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije traži od Ministarstva prosvete da se nastave pregovori kako bi se poboljšao materijalni položaj prosvetnih radnika

Predsednica Sindikata Jasna Janković kaže da su primanja prosvetnih radnika i nakon poslednjeg povećanja od šest odsto daleko ispod republičkog proseka.

"Ispod proseka smo 14 odsto, što je skandalozno i zato su nam potrebni pregovori i razgovori sa Ministarstvom", rekla je ona.

Jankovićeva je dodala da su profesori koji su najnovijim povećanjem od šest odsto dobili 2.400 dinara i dalje daleko ispod republičkog proseka.

"Imamo trećinu sistema koji je na minimalcu, do sada su to bile tetkice i domari, a sada će biti i administrativno osoblje, koje će, i bez obzira da li ide na bolovanje ili ne, imati uvek ista primanja", navela je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, svi koji su na minimalcu neće dobiti povećanje od šest odsto, već će im se primanja korigovati kroz povećanje minimalne cene rada, koja je od 1. januara porasla sa 121 na 130 dinara.

"Tražimo da odnos plata bude 1:2:3. Jedan tetkice i domari, dva administrativni radnici sa četvrtim stepenom, i da oni imaju platu 45.000 a profesori, nastavnici, učitelji, vaspitači sa sedmim stepenom, od 68.000 do 70.000 dinara", rekla je Jankovićeva.

Jankovićeva je navela da je sada taj odnos jedan prema 1,8.

Prema njenim rečima, prosveta ima uštede na osnovu kojih ima prostora da se traži povećanje.

"Sporazum o izlasku iz štrajka garantovao je novogodišnje nagrade koje nisu isplaćivane u poslednje tri godine, ali i isplatu iz ušteda kojih je do sada bilo oko dva milijarde dinara. To znači da ima prostora za 15.000 dinara pomoći", rekla je ona.

Jankovićeva je dodala da će Unija, ukoliko dođe do socijalnog dijaloga, dati racionalna rešenja svih problema, a da će u suprotnom znati da sindikalno odgovori sa svim svojim potencijalom od 740 škola i više od 27.000 članova.

izvor: Beta, agencije