09.01.2017.

Pola veka postojanja - Međumesne autobuske stanice


Međumesna autobuska stanica na Bulevaru Jaše Tomića koja posluje u sklopu Gradskog saobraćajnog preduzeća "Novi Sad" ove godine obeležava pola veka postojanja

Godišnjica rada MAS-a pada na kraju godine, tačnije 10. decembra, kada su počeli da pristižu autobusi. Svih ovih godina, JGSP "Novi Sad", odnosno radnici i svi angažovani na Međumesnoj autobuskoj stanici radili su kako bi Novosađani imali što bolji, jednostavniji i lakši prevoz. Ujedno, gradili su uspešnu saradnju sa brojnim prevoznicima, čiji autobusi dolaze na MAS i tu kupe putnike.

– Pre pola veka po broju putnika i polazaka, sa 14 pokrivenih polaznih perona, šest dolaznih i parking prostorom za autobuse, stanica u Novom Sadu je bila treća po veličini u nekadašnjoj SFRJ, odmah iza beogradske i zagrebačke – kaže portparol Gradskog saobraćajnog preduzeća Snežana Jaković. – Izgradnjom stanice uveden je red u odvijanje saobraćaja na međumesnim i međunarodnim linijama, koji se do tada odvijao na nekoliko lokacija i stvarao probleme u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Kako Jaković ističe, vredan jubilej stanica dočekuje uz znatna poboljšanja uslova rada i enterijera, što je realizovano u protekle dve godine. Uvedene su tehničko-tehnološke novine u prađenju, kontroli i pružanju uluga, a tako je pojednostavljen i rad zaposlenih. Na monitorima koji se nalaze iznad šaltera za prodaju karata putnici neposredno, pre kupovine karata, dobijaju kompletnu informaciju o polasku koji ih zanima: vreme polaska u narednih pola sata, linija, prevoznik, cena karte i informacija o ceni jednosmerne i povratne karte. Na ovaj način se skraćuje vreme provedeno na šalteru i ubrzava prodaja karata.

Istovremeno prevoznicima je omogućen uvid u prodaju karata, pa njihovi predstavnici više ne moraju da dolaze na šalter za tu informaciju ili da zovu telefonom iz cele Srbije, nego jednostavno putem interneta odgovarajućim korisničkim imenom i lozinkom mogu da vide u svakom trenutku koliko je služba prodali karata. Sagovornica Dnevnika navodi da je početkom prošle godine uređen hol stanice, koji predstavlja prvi susret putnika sa unutrašnjim prostorom stanice i ostavlja najupečatljiviji utisak ne samo o autobuskoj stanici već i o gradu.

– Stara tavanica od aluminijumske lamperije zamenjena je novom od ukrasnih gipsanih ploča. Dotrajale klupe su zamenjene modernim, ergonomskim stolicama. Izgled šaltera je ulepšan novim rolo-zavesama u plavoj boji koje se navlače u vreme kada šalter nije otvoren ili je biletar na pauzi. Duž velikog svetlarnika iznad hola su postavljene trakaste zavese koje u letnjim mesecima štite od jakog sunca. Ista vrsta zavesa je postavljena i u biletarnici, nakon zamene starih prozora, novom PVC stolarijom.

Zamenjena su i vrata koja odvajaju restoran od hola stanice čime je, osim vizuelnog efekta, poboljšana i zvučna izloacija. Na kancelarijama predstavnika prevozničkih firmi su zamenjena vrata. Osim toga, počelo je i ozelenjavanje hola stanice što će ovaj prostor učiniti još humanijim i prijatnijim – ističe portparolka Snežana Jaković.

Za svaku javnu ustanovu je veoma važno da bude u fizičkom smislu lako pristupačna svojim korisnicima. Korisnici dolaze u stanicu iz dva glavna pravca, od Železničke stanice i sa Bulevara Jaše Tomića. Sada je otvoren i treći pravac kroz Železnički park. Osim toga, na glavnom ulazu je urađena rampa za invalide. U ovoj godini u prostoru MAS-a su postavljena dva moderna parkirališta za bicikle.

izvor: dnevnik.rs, foto: Stare fotografije Novog Sada