30.01.2017.

Počele pripreme za upis u srednje škole


Pripreme za upis u srednju školu su počele

Ovogodišnji osmaci četvrta su generacija koja će pored srpskog i matematike polagati na prijemnom ispitu i kombinovani test.

Srpski i matematika su pre tri godine bili jedini predmeti koje je bilo potrebno naučiti za prijemni ispit. Međutim, budući srednjoškolci imaju zadatak da pokažu i znanje iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Kombinovani test sadrži ukupno 20 pitanja. Broj pitanja zavisi od količine gradiva i broja časova iz određenog predmeta. Pa tako iz biologije ima pet pitanja, iz hemije tri, a iz ostalih predmeta po četiri pitanja.

Pripremna nastava, na kojoj se odgovarajući na pitanja obnavlja staro gradivo, počela još u prvom polugodištu, gde nastavnici izvlače ono najvažnije iz gradiva. A šta je ono što je neophodno znati?

"Najveća pažnja poklanja se delu gradiva za koje je predviđeno da 80 posto učenika treba da savlada do kraja osnovnog obrazovanja, odnosno do kraja osmog razreda. Konkretno, u hemiji to su neki osnovni hemijski pojmovi koji se vrlo lako, kada se savladaju, posle nadograđuju", objašnjava za RTV Sanja Rodić Romčević, nastavnica hemije.

Pored klasičnog učenja, koje podrazumeva papir, olovku i sedenje satima, postoje razne aplikacije i onlajn platforme koje učenicima mogu da pomognu, kaže pedagoškinja Elvira Stefanović. Bitno je da učenici povezuju predmet jedan sa drugim.

"Tehnika testiranja je takođe jedna od tehnika učenja. Ajde da vidim kako znam ili ne znam, a onda kada sebe proverite, ta informacija ostaje u glavi", objašnjava Elvira Stefanović, pedagoškinja.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo