06.01.2017.

Po penziju sa starim dokumentima - do marta

Narodna banka Srbije preporučila je bankama da do marta isplaćuju penzije građanima kojima je istekla lična karta 31. decembra prošle godine
a nisu stigli zbog gužvi na šalterima u policijskim stanicama da ih produže. To znači da će najstariji moći da podižu svoje prinadležnosti u svim bankama koje prihvate ovaj ukaz naše centralne banke.

Poštanska štedionica i Komercijalna banka, dve ustanove sa najvećim brojem penzionera, već su svim ekspoziturama prosledile obaveštenje da isplaćuju najstarije građane sa starim ličnim kartama.

- Naši najstariji klijenti mogu sa starim ličnim kartama da podižu novac na svim šalterima naše banke - kažu u Komercijalnoj banci. - Odlučili smo se da ispoštujemo preporuku NBS i izađemo u susret našim penzionerima.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, rok za podnošenje zahteva za nova lična dokumenta se produžava već osam godina i nema potrebe da se takva praksa nastavi.

- Zakon je donet 2008. godine i svaki put je neko nešto produžavao - kaže Vulin. - Penzioneri će imati prioritet pri dobijanju, kao i trudnice i invalidi. Njihove lične karte važiće za dobijanje zdravstvenih knjižica.

Prema rečima Zorana Rosića, direktora sektora za poslove sa stanovništvom Poštanske štedionice, sve njihove ekspoziture i šalteri "Pošte" su obavešteni da penzionerima kojima je istekla lična karta 31. decembra prošle godine mogu da podižu svoj novac.

- Mi isplaćujemo i vojne penzionere i građane koji po drugim osnovama kod nas primaju svoje prinadležnosti - kaže Rosić.

izvor: novosti.rs, agencije