23.01.2017.

Obeležena godišnjica Novosadske racije


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 75. godišnjice Novosadske racije
jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hilјada lјudi.

- Na današnji dan, pre tačno 75 godina, Novim Sadom je vladao užas. Osim trajnog sećanja u našoj nacionalnoj svesti, istina o fašističkoj raciji trebalo bi da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinističkog ludila. I ja verujem da se više nikada nećemo brojati, ni prebrojavati po krvnim zrncima, već samo po čestitosti. Verujem da će nam uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo, i da ćemo na ružne reči odgovarati lepim. I verujem da ćemo u našem Novom Sadu uvek slobodno živeti i govoriti i srpski, i romski, i mađarski i da ćemo se uvažavati, razumeti, poštovati u svima našim razlikama. Danas, 75 godina posle događaja koji je opomena za čovečanstvo, našim gradom vladaju neki novi optimizam, želјa da napredujemo i razvijamo se, da radimo sve ono u čemu je zlo prekinulo hilјade naših sugrađana. To je tuga sa kojom živimo, ali koja nas podstiče da budemo bolјi, ako verujemo u sebe, i u naše zajedništvo - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizuju Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka. Prisutnima se pored gradonačelnika Novog Sada obratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, dok je pomen Srpske Pravoslavne Crkve održao Nјegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, uz sasluženje arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve i novosadskog sveštenstva, a pomen Jevrejske zajednice vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.