04.01.2017.

Novosađani ne piju vodu iz Dunava - Prerađuju se podzemne vode


Ako se rukovodimo podatkom da u Vojvodini od 49 vodovoda samo sedam distribuira ispravnu vodu za piće
a da je na nivou Republike Srbije od 155 - potpuna ispravnost zabeležena na svega 45 procenata - ne čudi svakodnevna sumnja građana u kvalitet pijaće vode. U JKP “Vodovod i kanalizacija” ne kriju da se često susreću sa pitanjima stanovnika Novog Sada i okoline koja se tiču njene ispravnosti i kvaliteta, ali i čvrsto uveravaju da Novosađani nemaju razlog za brigu.

O tome svedoče i reči Nikice Ivića, tehničkog direktora ovog preduzeća, koji, između ostalog, kaže za Dnevnik da je ponosan na činjenicu da je deo projekta zvanog “Nova fabrika vode”.

- Taj projekat završen je u decembru 2015, a u probni rad nova fabrika vode puštena je u aprilu ove godine - podseća Ivić. - Cilj je bio dogradnja linije prerade vode sa ozonom i filterima sa aktivnim ugljem, pošto klasična tehnologija prerade nije mogla da zadovolji potrebe otklanjanja eventualnih zagađenja, a uvek treba imati na umu da se u blizini nalaze Rafinerija, Termoelektrana-toplana, kao i sam Dunav. Do sada, srećom, nije bilo hemijskih i mikrobioloških zagađenja, ali to ne znači da ih u budućnosti neće biti.

Jasno je to da tehnologija koju “nudi” nova fabrika vode na Limanu I povećava troškove ali i bezbednost.

- Kada su od 2000-ih povećane strane donacije, JKP “Vodovod i kanalizacija” je, verujem, pametno uložio novac u dugoročne projekte - kaže Ivić. - U Nemačkoj su u mnogim gradovima uklonili zagađivače reka, ali pošto to kod nas nije moguće, svakako je bilo potrebno uložiti u preradu i redovnu kontrolu. Zato redovne kontrole parametara ispravnosti koje prolaze kroz faze aeracije, filtracije i dezinfekcije, a prema pravilu završavaju finalnom ocenom Instituta za javno zdravlje Vojvodine sa kojim imamo izvanrednu saradnju, garantuju ispravnost pijaće vode.

Tehnički direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” kaže za Dnevnik da je teško razuveriti deo građana koji je ubeđen da “pije dunavsku vodu”.

- Novosađani ne piju vodu iz Dunava - kategoričan je sagovornik Dnevnika. - Prerađuju se podzemne vode, od kojih je prvi vodonosni sloj sa dvadesetak metara dubine iz šljunkovito-peskovite sredine. S obzirom na to da i najsavremenijoj opremi, kakva je naša, može teorijski da se dogodi greška, angažovan je dovoljan broj stručnjaka i inženjera koji svakodnevno prate proces, a u slučaju da se bilo šta dogodi, nova fabrika vode funkcioniše tako da za tili čas može da se sistemom zatvarača, za pet minuta, vrati na stari sistem.

Ivić dodaje da garantni period koji je izvođač radova na novoj fabrici vode “Sade Srbija” dao, ističe u aprilu 2017. godine.

- Posle godinu dana garantnog roka uslediće analiza svih parametara procesa prerade vode. Ukoliko bude eventualnih nedostataka ne sumnjam da će biti na vreme uspešno otklonjeni, a ako se pokaže da je sve besprekorno, tim bolje - istakao je Nikica Ivić.


Tri izvorišta

Početkom pedesetih godina prošlog veka, Novosađani su pili filtriranu dunavsku vodu, a već desetak godina kasnije, 1963. izgrađen je prvi pogon za preradu podzemnih voda.

Danas Novi Sad ima tri izvorišta: Petrovaradinsku adu, Ratno ostrvo i Štrand čije je postrojenje za preradu i distribuciju vode revitalizovano u 2016. godini, dograđivanjem procesa ozonizacije i filtracije na filterima sa granulisanim aktivnim ugljem, a čija je vrednost iznosila oko 9 miliona evra.


Kanalizacija

Nova fabrika vode tako je urađena da predstavlja vrhunac tehnologije.

- Tu više nemamo šta da unapređujemo, već samo da kvalitetno održavamo. Ono što predstavlja perspektivu za naše JKP svakako je rekonstrukcija i uređenje kanalizacione mreže - uverava Ivić.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net