30.01.2017.

Niko neće kasarne u Novom Sadu


U Novom Sadu oglašeno nepotrebnim čak dvadesetjedno vojno zdanje

Pre deset godina kasarne i poligoni su iznenada, bez znanja opština, uknjiženi kao vlasništvo oružanih snaga Srbije, pa vojska sada opštinama prodaje ono što je oduvek bilo u svojini lokalne zajednice, piše 021.rs.

Čim je u katastru zavedena kao vlasnik, vojska je i realnije sagledala potrebe i utvrdila višak od 445 objekata različitih namena i stepena očuvanosti. Ponudila ih je tržištu. Najveća vrednost je u dobroj lokaciji, time i koristi kao građevinskog zemljišta.

Bilo je to vreme kada je stanogradnja u većim gradovima Srbije ostvarivala istorijski maksimum i računalo se da će biti kupaca parajlija. Očekivani prihod bi se ponajviše koristio na rešavanje stambenog pitanje vojnih lica i vojnih izbeglica.

Nema kupaca

Međutim, za deceniju je prodato tek osamdeset objekata, prihodovano 15,7 miliona evra i oko 1.000 stanova dobijenih u razmeni. Kupci su uglavnom opštine. Svakako je najpoznatiji ji primer beogradske kasarne "Stepa Stepanović" (nekada "4. juli") na čijoj lokaciji je država podigla stanove za socijalno stanovanje.

U međuvremenu, nastupio je kolaps stanogradnje, tržišne cene su pale i ispod nivoa socijalnih stanova, pa su se stambeni kvadrati u novom beogradskom kvartu uobičajeno prodavali. Potražnja za građevinskim zemljištem je presahla i vojska je tek nedavno ponovo oglasila ponudu, koncentrišući se na objekte u dvadesetak gradova, među kojima su Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Vršac, Irig, Sombor... piše 021.rs.

Ponovo prodaja stoji, ne samo zbog slabije ali u poslednje dve sezone nešto živnule gradnje. Važan razlog je u osećanju opština da su izigrane i da je država svoje eventualne obaveze stambenog obezbeđenja zaposlenih u vojsci prebacila na lokalnu samoupravu. Posebno su pogođena sedišta vićih vojnih jedinica.

Tako je u Novom Sadu oglašeno nepotrebnim čak dvadesetjedno vojno zdanje. Kao suvišne označene je i kasarna "Janko Čmelik", na čijih se 19 hektara na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi čak 34 vojna objekta. Prodaju se i poligon Rečne flotile, u gradu poznatiji kao "Mornarica", kasarne u Ulici vojvode Bojovića, Futoškoj (popularna Maršalka), kod Adamovićeve vile, u Josifa Runjanina…

Prinuđen nedostatkom prostora, do sada je grad samo sa tri stana otkupio deo vojnog zemljišta radi proširenja groblja u Petrovaradinu, dok nema interesovanja, čak i nakon naknadnog sniženja početne cene, za vojno skladište i dve zgrade u Podgrađu koje su među nedavno ponovo oglašenima, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo