12.01.2017.

"Nastavnici da zaborave na kontrolne i pismene"


Pojedini direktori osnovnih i srednjih škola nisu uvažili preporuke Ministarstva prosvete u vezi sa nastavkom rada u školama
a posebno kada je reč o ocenjivanju učenika, realizaciju pismenih zadataka, kontrolnih vežbi i usmenog ispitivanja.

Ovo je konstatacija Ministarstva prosvete i nauke, gde navode da su ih u vezi sa ovim problemima kontaktirali brojni roditelji, što pisanim putem, što telefonski.

Iz tog razloga, Ministarstvo je uputilo dopise direktorima svih osnovih i srednjih škola kako bi ih još jednom podsetilo na obavezu poštovanja pravilnika o ocenjivanju.

U tom dokumentu navodi se da škole koje odmah nakon dužih odsustvovanja većine učenika zbog bolesti i neplaniranog prekida nastave zbog vremenskih neprilika, realizuju pisane i usmene provere znanja učenika, ne primenjuju postojeće pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama.

Kako kažu, nenajavljene provere znanja (pisane i usmene), od čijih rezultata zavise zaključne ocene, dovode u pitanje ključne funkcije i principe ocenjivanja.

"U postojećim okolnostima, kada još postoje problemi sa redovnošću pohađanja nastave, potrebno je da se planira dinamika ispitivanja i ocenjivanja učenika koja će u najvećoj meri biti prilagođena učenicima. Podsećamo direktore osnovnih škola na obavezu propisanu članom 12, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, i direktore srednjih škola na obavezu propisanu članom 15, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju, u vezi sa načinom promene rasporeda provera znanja, što je zadatak odeljenskih veća", ističe Ministarstvo.

izvor: agencije