07.01.2017.

Na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog - Nova zgrada suda


Pravosudni organi u Novom Sadu će u narednom periodu dobiti novu zgradu na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog
saznaje 021.rs

Namera Ministarstva pravde Srbije je da zgradu sagradi sredstvima Evropske unije, jer je dogovoreno da se Srbiji za tu namenu dodele sredstva iz IPA fondova za 2017. godinu. Kako novac bio dodeljen, bilo je neophodno da Novi Sad ovu parcelu koja je već duže vreme poludivlji parking preda Republici to je urađeno na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Razlog za zidanje nove zgrade suda baš na ovoj lokaciji je što je u neposrednoj blizini postojeće zgrade pravosudnih organa.

Inače, Novi Sad je sa Republikom još pre skoro desetak godina imao prve razgovore oko zidanja nove zgrade suda i to u Radničkoj 2, pri čemu je napravljen i arhitektonski konkurs, ali se od svega odustalo zbog nedostatka sredstava.

Pravosudnim organima u Novom Sadu je odavno neophodan dodatni prostor, pošto se u postojećoj zgradi nalaze Osnovni, Viši, Privredni i Apelacioni sud, kao i Osnovno, Više i Apelaciono tužilaštvo, pri čemu je Novi Sad odavno duplirao broj stanovnika koji je imao kada je sadašnja zgrada suda sagrađena.

Dodajmo još da je na parceli budućeg suda na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog trebalo da bude izgrađena stambena zgrada, ali se od toga odustalo.

izvor: 021.rs, agencije