25.01.2017.

Na tržištu sve više nekvalitetnih proizvoda: Mesne prerađevine pune vode i soli


Sve se radi mašinski sa takozvanim injektorima tako što se iglama ubacuju slani rastvori u meso


I pored raznovrsne ponude mesa i mesnih prerađevina u domaćim trgovinama, građani i dalje zbog niske kupovne moći, konzumiraju jeftinije proizvode poput barenih kobasica, posebnih salama i različite vrste parizera.

Osim cena koje su se značajno razlikovale od trgovca do trgovca, potrošači su se žalili da je među ovim proizvodima bilo dosta prerađevina koje su bile pune vode što se videlo čim se proizvod izvadi iz frižidera.

Profesor Fakulteta za veterinarsku medicinu dr Milan Baltić navodi za Politiku da se kod nas sve uglavnom svodi na profit i da ga ne čudi da je na tržištu sve više nekvalitetnih proizvoda.

"Kako raste potražnja za pojedinim vrstama prerađevina, tako i proizvođači pokušavaju da skrate vreme sušenja tih proizvoda i ubrzaju proces. Reč je uglavnom o toplo dimljenim proizvodima poput pečenice, vrata, komadnog mesa, nekih vrsta slanine i stišnjenih šunki. U Srbiji se danas, osim u manjim zanatskim proizvodnjama, gotovo ne koristi postupak suvog soljenja i salamurenja. Umesto toga sve se radi mašinski sa takozvanim injektorima tako što se iglama ubacuju slani rastvori u meso", objašnjava profesor Baltić.

Neki proizvođači u ove rastvore ubacuju i sredstva za vezivanje vode i onda se dešava da takav proizvod posle termičke obrade nema gubitak na težini, nego čak i dobija na njoj. Kod ovakvih prerađevina kupci primećuju da su prilikom sečenja vlažni i da iz njih curi voda.

"To je danas uobičajen tehnološki postupak i ovakva praksa se ne bi mogla prekinuti bez ozbiljne promene pravilnika i uvođenja novih parametara koji bi predvideli drugačiji odnos proteina i mesa ili mesa i masti prema proteinima", dodaje Baltić.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija, KEKO64/freedigitalphotos.net