08.01.2017.

Labudovi na keju u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu


Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je na svom Fejsbuk nalogu saopštilo da labudovi na kejovima u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu koji je okovao reku Dunav
i da su ekipe ovog i drugih udruženja na terenu.

"Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje", piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nakon što su mediji preneli vest o zarobljenim pticama u Zemunu i Novom Sadu.

Navedeno je i da su ekipe organizacije "Animal Rescue Serbia" bile na Zemunskom keju, odakle je stigla informacija da su labudovi slobodni.

Društvo je upozorilo i da su državne službe koje se bave zaštitom prirode i životne sredine, kao i veterinarske ustanove i korisnici lovišta nadležni da reaguju u slučaju ovakvih problema.

Ovo društvo je ranije danas apelovalo na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama tokom hladnog perioda koji će se u Srbiji zadžati još neko vreme.

Društvo je u apelu objasnilo da su ovako niske temperature opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i najizloženije su smrzavanju.

Objašnjava se i da građani mogu pomoći pticama tako što će ih nahraniti suncokretom, žitaricama, jabukama, a mogu im donositi i svežu nezaleđenu vodu za piće.

"Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi oko 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u vodi", piše u apelu društva.

Dodaje se i da su zaleđene vode prinudile ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

Navodi se i da se velike hladnoće smatraju elementarnim nepogodama, pa su pozvali nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

Ovakav potez već je učinjen u Crnoj Gori, gde je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja privremeno zabranio lova na teritoriji cele Crne Gore, shodno Zakonu o divljači i lovstvu.

izvor: Beta, foto: ilustracija, MrWildLife/freedigitalphotos.net