18.01.2017.

Komunalcima novčana pomoć do marta - 22.620 dinara


Vest da će zaposleni u javnim komunalim preduzećima najkasnije do marta dobiti 22.620 dinara (minimalac) kao novčanu pomoć
zbog ličnih dohodaka koji su najniži u javnoj upravi obradovala je komunalce. Međutim, do te sume, kada se informacija sasluša do kraja, doći će samo oni koji rade u likvidnim preduzećima.

– Ohrabruje nas namera Republičke vlade koja želi da nam pomogne tako što će preporučiti opštinama i lokalnim samoupravama da dozvole javnim komunalnim preduzećima da isplate novčanu pomoć – kaže predsednik Sindikata stambeno-komunalne delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević, navodeći da će se uskoro znati više o predlogu sidnikata. – Predlog je da 22.620 dinara ne može biti isplaćeno u svim javnim komunalnim preduzećima već samo u onima koje su 2016. završila s dobiti. Međutim, i ako se dobro radilo, do novčane pomoći se neće stići brzo.

Nijedno preduzeće u planovima i programima rada za ovu godinu u masi zarada nije predvidelo tu sumu novca, pa ne može ni da isplati 22.620 dinara. Po lanjskim izveštajima o poslovanju, samo je Spens poslovao s gubitkom, a ostale novosadske komunalne firme su godinu završile bez minusa na računu. Bez obzira na to, ukoliko se pomoć bude isplaćivala, to mora da odobri Gradsko veće, zatim da odluka ide na Skupštinu grada i da se, kada se bude pravio rebalans budžeta, predvidi i ta stavka – suma novca za svakog zaposlenog u javnom komunalnom sektoru Novog Sada.

U novosadskoj komunalnoj privredi, kaže sagovornik Dnevnika, prosek zarada je 25.000 dianara, a s toplim obrokom i regresom – oko 32.000 dinara.

Velika je razlika, podvlači Radosavljević, u pogledu primanja između zaposlenih u republičkim javnim preduzeća i javnim komunalnim preduzećama.

– Komunalci imaju 40 odsto nižu platu nego oni koji privređuju u javnim preuzećima pod ingerencijom države. Primera radi, nekvalifikovani radnik u javnom komunalnom preduzeću odnese kući 32.000 dinara, a onaj u republičkom javnom preduzeću stavi u džep 40.000. Inženjeri u Novom Sadu dobiju platu oko 55.000 dinara, a u državnom javnom preduzeću 90.000.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo