25.01.2017.

Grlite se najmanje šest minuta na dan - zdravstvene koristi višestruke


Zagrljaji su mnogo više od prijateljskog pozdrava, a istraživanja su pokazala da su zdravstvene koristi od njih višestruke

Prema studiji Univerziteta “Karnegi Melon”, zagrljaji mogu da pojačaju imunitet - osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije.

Grljenje prema istoj studiji pomaže ljudima da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama, i predstavljaju dobar način da se osoba zaštiti od dejstva stresa.

Grljenje takođe može da smanji broj otkucaja srca, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju nastanka srčanih oboljenja.

Dokazano je i da zagrljaj može da poveća samopoštovanje i zato ne čudi zašto ljudi žude za dodirima.

Grljenje povećava lučenje hormona oksitocina koji dovodi do osećaja poverenja i povezanosti. Prema tome, zagrlite osobu kojoj želite da otvorite svoje srce.

Osim toga, grljenje ublažava depresiju jer povećava proizvodnju serotonina - prirodnog antidepresiva, poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Zagrljaji takođe povećavaju performanse na poslu i u školi.

Zagrljaji su vrlo važni za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Da biste poboljšali svoje opšte zdravstveno stanje, stručnjaci savjetuju da se grlite najmanje šest minuta na dan, po mogućstvu u trenucima kada ste opušteni.

izvor: klix.ba, b92.net, agencije, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net