05.01.2017.

FIFPro: Fudbaleri, ne idite u Srbiju


Svetski sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro poslao je savet profesionalnim fudbalerima da u zimskom prelaznom roku ne potpisuju za srpske klubove

Razlog su loši uslovi rada za igrače, a istraživanja su pokazala da čak 68 posto fudbalera ne dobija platu na vreme, a 89 posto je bilo naterano na transfer.

FIFPro ističe da posle nenajavljene promene u Arbitražnoj komisiji više nema predstavnika fudbalera i čine je samo ljudi bliski klubovima, a igrači imaju sve manje šansi na fer tretman. Prema pravilima FIFA, Arbitražnu komisiju mora činiti jednak broj sudija koje odrede klub i igrač u sporu. Savez je odbacio sudije koje je izabrao sindikat i ostavio kao predsednika i potpredsednika komisije one koji su usko povezani sa Crvenom zvezdom i Partizanom. A predsednik i potpredsednik imaju pravo odlučivanja ako je glasanje Komisije izjednačeno, navodi FIFPro. Napominje se i da su takse koje igrači plaćaju prilikom pokretanja arbitraže ogromne.

- Ovo je kršenje osnovnih prava profesionalnih fudbalera, koji praktično igraju u uslovima u kojima vlada bezakonje. Pozivamo Fudbalski savez da odmah reši ove probleme. Dok se situacija ne popravi, savetujemo svim igračima da ne idu u Srbiju - saopštio je generalni sekretar FIFPro Teo van Segelen. Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost”, saopštio je da je u poslednje dve godine 250 fudbalera u ligi u kojoj igra njih oko 500, tražilo svoja prava putem arbitraže.

- Kada potpišete ugovor sa klubom iz Srbije, imate 50 odsto šansi da završite na sudu - rekao je Poledica.

Prelazni rok u Srbiji traje od 23. januara do 17. frebruara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: printscreen